TPAO’DA İLK AKARYAKIT İSTASYONU

TÜRKİYE Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde ilk akaryakıt istasyonu 1958 yılında Site Mahallesi’nde açıldı. Eski petrol emekçilerinden Halit Ecder’in başında olduğu TPAO Akaryakıt Satış İstasyonu eski Makine Bakım Atölyesi bitişiğindeydi. TPAO’nun ilk akaryakıt istasyonu, petrol ünitelerinin akaryakıt ihtiyacını karşılıyordu. İşte TPAO’nun Batman’daki ilk akaryakıt istasyonundan siyah-beyaz kare.

BU YÖNETİCİLER, BATMAN’DAN GEÇTİ

Bir zamanlar Batman TPAO’da bilinen iki sima. TPAO eski Batman Bölge Müdür Yardımcısı Selahattin Özkan ve Batman Rafinerisi uzmanlarından Hasan Çil… İki uzman petrolcü uzun yıllar petrol sektörüne hizmet etti. 1955 ila 1970’li yılları arasında petrol kentinde görev yapan Çil ve Özkan, diğer rafinerilerin yapılanmasında da çalışmıştı. Batman’dan Ankara’nın yolunu Özkan ve Çil, petrol sektöründe ‘iz’ bırakan petrolcülerdi.

ÖZAL, TOPLANTILARINI BATMAN’DA YAPARDI

1960’lı Yılların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’nü yapan isim; Korkut Özal’dı. TPAO’nun ilk Üretim Müdürü Rıfat Bayazıt, Şefik Seçkin, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Raşit Ceylan ve Niyazi Gürses’ten oluşan ekip; yönetim kurulu toplantısını TPAO’nun eski bölge binasında gerçekleştirmişti. Merhum Özal, ‘Bakan’ olduktan sonra da belli aralıklarla TPAO  Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinde konaklamıştı.

PETROL’ÜN ÜÇ BAŞARILI YÖNETİCİSİYDİ

Yüksek petrol mühendisleri Hulusi Berilgen, Rıfat Bayazıt ve Selahattin Özkan, bir zamanlar TPAO Bölge Müdürlüğü’nün olmazsa olmaz yöneticileriydi. Maymuniye Boğazı ve Raman Dağı’nda ‘Kara altın’da tarih yazan üç sima da şimdilerde aramızda değil. Bu ünlü petrolcülerin, isimleri petrol kentinin sokaklarında yaşamıyor.

BATMAN’DA ‘PETROL’ TİCARET VARDI

Batman’ın Site Mahallesi’nde  ‘Ekonoma’ adı altında açılan ‘Petrol Limited Şirketi’ daha sonra Ankara ve İzmir’de de şube açmıştı. Petrol Ticaret’ten Batman Bölge Müdürlüğü personeli yararlanabiliyordu. Eski personeline hizmette sınır tanımayan TPAO, ucuz ve kaliteli ürün getiren,ilk alış-veriş merkezini 1970 öncesinde açmıştı.

Editör: TE Bilişim