*Türkiye’de ‘petrolün okulu’ olarak bilinen TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde üst düzey yöneticilik yapanlar, makam aracı yerine bisiklet kullanırdı. 1970’li Yılların TPAO Bölge Müdürü Süreyya Ekim, eski Bölge binası önünden bisikletini eksik etmezdi. TPAO’nun ‘Efsane Müdürü’ merhum Mehmet Yamaç, 36 yıl önce yaptığı Çınarlı Apartmanların etrafını yeşillendirdi, yüzlerce ağaç ekimi yaptı. İşte bir zamanların gözde semti Site’den bir kesit fotoğraf…

BİSİKLETLE MAKAMINA GİDEN MÜDÜRDÜ

1970’li Yılların başında TPAO Batman Bölge Müdürü Çanakkale’li Süreyya Ekim’di. Gaziantepli Fadıl  Teymur’dan sonra Bölge Müdürlüğü’ne atanan Ekim, mütevaziliğiyle petrol emekçilerinin gönlünde taht kurmuştu. Makam aracı yerine bisiklet kullanmayı tercih eden Süreyya Ekim, bisikletini eski Bölge binasının önünden ayırmazdı. Şimdilerde TÜPRAŞ Batman Rafinerisi tesisleri içinde kalan eski bölge binası giriş kapısında hatıra kare çeken eski petrolcülerden bazı simalar; “H. Fehmi Eryılmaz, Kutluyıl Kantar, TPAO eski hastane başhekimi Dr. Tarık Yeğiner, Can Toktar, Müfit Nayır, Aydın Akyüz, Güngör Karaoğuz, Süreyya Ekim, Turgut Güngör, Mithat Cezayirli ve Tuncay Tümay.”

ÇINARLI APARTMANLARI YEŞİLLENDİREN YAMAÇ

Yıl, 1986… TPAO Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi’ne modern konutlara yenileri ekleyen dönemin ‘Efsane Bölge Müdürü’ Mehmet Yamaç’tan başkası değildi. Çevreciliğiyle de bilinen Yamaç, 37 yıl önce yapımına başlanılan Çınarlı apartmanının çevresini tamamen yeşillendirdi, binaların etrafında yüzlerce ağaç ekimi yaptı. Bölge Müdürlüğü döneminde hem petrol arama çalışmalarında hem de Site semtinin dört bir yanını yeşillendiren merhum Yamaç, Batman’da iz bırakan Bölge Müdürü idi.

190 ODALI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI

Tarih,15 Haziran 1985. Temeli atılan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün modern yapısı zemin+üç katlı olarak yapıldı. 190 Oda, arşiv laboratuarı ve eğitim lisans laboratuarının da bulunduğu binanın temel atma törenine Batman’ın eski Kaymakamlarından Erdal Aksu, TPAO eski Genel Müdürü Özer Altan, Genel Müdür Yardımcısı Süreyya Ekim, Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ve dönemin yöneticileri tam kadro katılmıştı. 38 Yıllık binayı Batman’a kazandıran Bölge Müdürü de merhum Mehmet Yamaç’tı.

40 KİŞİLİK PANSİYONUN SAKİNLERİ

1980’li Yıllarda TPAO Bölge Müdürlüğü’nün sosyal tesislerinin gözde mekanlarından biri de ‘40 Kişilik Pansiyon’du. 1985 Yılında bir zamanların dört yıldızlı tesis konumundaki ‘Konaklama Mekanı’nda ‘yok’ yoktu. 38 Yıl önce pansiyonda kalan eski petrol mühendislerinden Ercüment Türkay, Oğuz Tunca, Şenol Saltık, Duygu Sucuka ve stajyer petrol mühendisi, fotoğraf kamerasıyla o anı böyle ölümsüzleştirmiş.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SEKRETARYASI VARDI

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde personel sayısı bir dönemler 6000 ile 7000 civarındaydı. Bölge Müdürlüğü’nün Sekretaryası başında ise Petrolspor’un eski futbolcularından Hidayet Eren vardı. TPAO Batman eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın makam şoförü merhum Emin Vural’ın aralarında bulunduğu eski sekretaryada görev yapan isimler; Esat Avşar, Veysi Türel, Muzaffer Demir ve Veli Kartal’dan oluşuyordu.  

*1980’li Yılların ortalarında TPAO Sekretaryasında görev yapan simalar

Editör: TE Bilişim