CUMHURİYET ALANINDA ESKİ BAYRAMLAR

Batman’ın Cumhuriyet alanı, 2000’li yılların başına kadar resmi bayram törenleri ile özel etkinliklerin adresiydi. Yıl, 1971. Yer, Cumhuriyet meydanı… Ziraat Bankası merkez şube binası bitişiğindeki Öncü İş Merkezi’nin teras katında bayram etkinliklerini izleyen kitle kadar ‘bayram gösterileri’ için günler öncesinden prova gösterileri yapan liseli gençlerin heyecanı görülmeye değerdi. Endüstri Meslek Lisesi’nin bando takımındaki Zeki Altun, Kadir Çelik ve Abdurrahman Ayana’nın, Cumhuriyet meydanındaki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı hatırası.

AKYÜREK’TE ELAZIĞLILAR VARDI

İluh ve Site’den sonra Batman’ın 3’ncü Mahallesi konumundaki Akyürek’te, 1960 ve 70’li yıllarda ‘Elazığ’ kökenli aileler ağırlıktaydı. Tek katlı çatısı kiremitten olan konutlar Elazığ-Palulu ailelerindi. Petrol emekçiliğinin yanı sıra saygın esnaflıklarıyla bilinen Elazığ’ın tanınan simalarından nakliyat işlerini yapan Mahmut Horasanlı’nın yeğenleri merhum Lütfi ve Rıfat Özcan’ın, 1970’li yılların başında çektikleri siyah-beyaz fotoğraf.

BATMAN’IN SAYGIN ESNAFLARIYDI

Batman’da uzun yıllar otomotiv sektöründe hizmet veren firmalardan biri de Diyarbakırlı Cüneyt ile Abdulbari Akgün kardeşlere aitti. 1970 ila 1990 Yılları arasında Batman’da esnaflık yapan Diyarbakırlı Akgün kardeşlerin hem akaryakıt istasyonu hem de traktör, lastik ve akü bayiliği vardı. Eski Tekel Caddesi ile Cumhuriyet Bulvarında işleri olan Akgün kardeşler, 32 yıl önce Batman’dan İstanbul’un yolunu tuttu. Batman’da eski iş insanlarından Abdulbari ile Cüneyt Akgün’ün yıllar öncesinden Batman’da çektikleri hatıra kare.

KAYNAKÇILAR İSTANBUL’DA EĞİTİM GÖRÜRDÜ

Tarih, 20 Nisan 1963… TPAO Batman Bölge Müdürlüğü kaynakçı ustaları İstanbul’da eğitime gönderirdi. Oerlikon firmasında farklı devreler halinde giden kaynakçı ustalara başarı sertifikaları verilirdi. 59 Yıl önce Batman’dan ‘Oerlikon’un 3’ncü devre kursuna katılan TPAO emektar kaynakçı ustaları arasında Abdulvahap Akgün, Ramazan bey, Suphi Sanır, Cemal Öney, Enver Kutlu, Tevfik Usta ve Selahattin Anık gibi bir zamanların petrol emekçileri de dikkat çekiyor.

SANAT ENSTİTÜSÜ’NDE İLK MEZUNLAR

1968-69 Eğitim-öğretim yılında Batman Lisesiyle birlikte açılan Batman Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarından bazı simalar; Mehmet Akıntürk, Niyazi Rende, Selahattin Savaş, Vahap İşcan. (Oturanlar) Hüseyin Güneştan ve Nuri Yeşilmen. Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarının TPAO stadındaki bayram hatırası.

Editör: TE Bilişim