55 YILLIK EĞİTİM YUVASI

Yıl 1968.Yenimahalle’deki Cengiz Topel İlkokulu 2- A sınıfındaki öğrenciler, sınıf öğretmenleri Kasım Kahraman’la çektikleri siyah-beyaz karenin üzerinden yıllar geçmiş. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, emekli subay Kemal Çeğin ile 40 öğrenciyi bulan sınıfın öğretmeni ise Diyarbakır’lı Kasım Kahraman'dı. Kahraman, emekli olduktan sonra yerleştiği Manisa'da yaşamını kaybetti. Kahraman, o dönemin imkansızlıkları içinde bir çok kariyerli öğrenci yetiştiren örnek bir eğitimciydi.

İLKOKUL HATIRASI

1967 -1972 Yılları arasında ilkokulu Cengiz Topel’de okuyan Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, Yenimahalle'deki eski eğitim yuvasının ikinci dönem mezunlarındandı. Arslan'ın İlkokuldaki yakın arkadaşı ise Ünlü pastanesinin eski sahiplerinden merhum Şükrü Çeğin'in yeğeni Kemal Çeğin idi. Çeğin, Ordu-Ünye'de yaşamını sürdürüyor. Arslan ile Çeğin'in, 10 Nisan 1972 tarihinde çektikleri İlkokul mezuniyet hatırası.

KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİ SAYISI EŞİTTİ

Bu siyah-beyaz karenin geçmişi 55 yıl öncesine dayanıyor. Bu karede bulunan öğrencilerin belki de torunları var. Adanalı öğretmen İsmail Karadağ, Cengiz Topel ilkokulu arka bahçe kapısında öğrencileri ile çektiği siyah-beyaz karede kız ve erkek öğrencilerin eşit sayıda olması dikkat çekiyor. 55 yıl önce bazı sınıflarda kız öğrenci sayısı, erkek öğrenci sayısını geçiyordu.

TURNUVALARIN RENKLİ SİMASIYDI

Yıl 1998. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, futbol turnuvasında şampiyon olan takımların kupa törenine katılmıştı. Petrolspor'un eski futbolcularından oluşan takımın ‘şampiyon’ olduğu turnuvada kupa töreni eski 16 Mayıs Şehir Stadında yapılmıştı. TPAO'nun eski makine ikmal müdürlüğünde çalışan ve Petrolspor’da hem futbolculuk hem de yöneticilik yapan Petrolspor Kulüp Başkanı Vahap Akbaş, kupayı dönemin Valisi Koçaklar’dan alırken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

AÇILIŞLARI KAÇIRMAYAN YÖNETİCİLERDİ

1997 Yılında Batman kent merkezindeki bir açılışta bir araya gelen dönemin yönetici ve politikacılardan geride kalan bir hatıra kare. Batman eski Valisi Temel Koçaklar, eski Milletvekili Ataullah Hamidi, Musa Okçu ve Batman Belediye Başkanı Mahmut Tileği ile bazı il yöneticileri, kurdeleyi kestikleri bir tesisin açılışında objektiflere böyle yansımıştı. Eski il yöneticiler ile politikacılar açılışları kaçırmazlardı.

Editör: TE Bilişim