TUNCEL KURTİZ, HABANDERE KUYUSUNDAYDI

Yıl 1966… ‘Toprağın Kanı film’ çekimi için Batman’a gelen ünlü ekip arasında yönetmen Tuncer Kurtiz de vardı. Eski petrol kuylarından Habandere-1’de petrol emekçileri ile bir araya gelen yönetmen Tuncer Kurtiz’e başsondür Mehmet Uygun, Feridun Gültekin, Hasan Oktay, Yalçın Altan, Önder Erdal ve Ogan Noyan, film çekiminde  büyük destek vermişti. Sinema, tiyatro oyuncusu, yönetmen ve senarist Kurtiz, 2013 yılında yaşama veda etmişti.

FİKRET HAKAN, PETROLCÜLERLE

Yeşilçam’da iz bırakan ünlü sanatçı Fikret Hakan, 1966 yılının Mart’ın da film ekibiyle Batman TPAO’nun 1 nolu misafirhanesinde ağırlanmıştı. İlk petrol mühendislerinden Yalçın Altan, Erdoğan Akıncı ve Metin Güven, Fikret Hakan ile Belgin Doruk’un, başrolünü üstlendiği ‘Toprağın Kan’ı filminde sanatçıları yalnız bırakmamışlardı. Film, ‘Altın Portakal Yarışması’nda en iyi film seçilmişti. 2017 yılında kaybettiğimiz Yeşilçam’ın unutulmaz sanatçısı Hakan’dan Batman’da geride bu siyah-beyaz karesi kaldı.

DORUK, BATMAN’A HAYRAN KALMIŞTI

Bir zamanlar ‘Küçük hanımefendi’ lakabıyla bilinen Belgin Doruk, 1966 yapımı siyah-beyaz filminin çekimi için Fikret Hakan, Erol Taş, Fevzi Tuna ve Nuran Aksoy ile Batman’a çıkarma yapmıştı. Bir dönemler ünlülerin konakladığı ‘1 Nolu TPAO Misafirhane’de ağırlanan Belgin Doruk, TPAO’nun unutulmaz doktoru Tarık Yeğiner, Yalçın Güneri, Önder Erdal ve eşleri yalnız bırakmamıştı. 1950’ler ile 1960’ların önde gelen sinema yıldızlarından Doruk, 1995 yılında hayatını kaybetti.

BULGARİSTAN’DA PETROLSPOR GÜREŞ TAKIMI

1975 Yılının Kasım ayında Bulgaristan’ın Hoskova şehrinde yapılan Avrupa Şampiyon kulüpleri turnuvasında Petrolspor güreş takımı, Türkiye’yi temsil etmişti. Ünlü güreşçi Mehmet Esenceli’nin sorumluluğundaki Petrolspor Güreş Takımının Genel Sekreteri ve Kafile Başkanı Baki Osmanoğlu idi. Türkiye Şampiyonu olan Petrolspor Serbest Güreş takımı, Bulgaristan’da aldığı derece ile adından söz ettirmişti. İşte Kırmızı-beyazlı ekibin, Bulgaristan’daki törende seremoni geçişindeki hatıra karesi.

ALTIN MİKROFON GETİREN SANATÇIYDI

1968 Yılında ‘Altın mikrofonu’ Batman’a getiren Sivaslı İlhan Telli, Batman’da iz bırakan sanatçıydı. Urfa, Elazığ, Diyarbakır ve Gaziantep gibi şehirlerdeki turnelerde 6 bin 68 oyla Batman TPAO orkestrası birinci olmuştu. Dönemin TPAO Bölge Müdürü Süreyya Ekim, eski petrol yüksek mühendisi Dursun Açık, eşleri ile birlikte İlhan Telli’nin onuruna 1 nolu misafirhanesinde kokteyl düzenlemişti. İlhan Telli’nin eşi de uzun yıllar SSK Batman Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapmıştı. Siyah-beyaz karedekilerin çoğu hayatta değil.

Editör: TE Bilişim