1964’TE TPAO LOG SERVİSİ

Tarih, 30 Mart 1964… TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde log servisi kuruldu. Özgen Erev, Doğu Tuna Tuncer Yüzen ve yabancı bir mühendisten oluşan ekip, Batman’dan ABD ve Fransa’ya gidip eğitim görüyordu. Yıllarca Batman’da çalışan petrol mühendisi İlhan İrepoğlu, log servisinin öyküsünü şöyle özetliyor; “O dönemler aramızda dil bilen yoktu. Log ile ilgili şeyleri kulaktan dolma yabancı firmanın temsilcilerinden öğreniyorduk. İran’dan gelen uzman bir petrolcü bize ders vere vere petrol alanındaki eksikliklerimizi giderdik.”

43 YIL ÖNCE TPAO’DA GÜÇLÜ ÜNİTEYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 1980 yılında Üretim ve Kuyu Tamamlama güçlü ünitelerinden biriydi. Kuyu Tamamlama Ünitesi’ni ziyaret eden TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu’nun hatıra kare çektiği eski petrolcüler; Ali Rıza Tanrıverdi, Kaya Karan, Selçuk Gürpınar, Erol Kanmaz, Ruhi Yetik, Adnan Gümüştaş, Korcan Koçdağ, Mümin Gürses, Mehmet Yamaç, Mehmet Ergüder, Kemal Balcı, Sami Gürsel, Ata Gündüz ve Ahmet Kuzulu.

BATMAN’DAN ENERJİ BAKANLIĞINA

1960 Yılında Batman'da petrol mühendisliği yapan İhsan Topaloğlu, 1965 yılında TPAO Genel Müdürlüğü’ne atandı. Petrol sektöründe başarılı çalışmaları nedeniyle adından söz ettiren Topaloğlu, CHP iktidarında, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına getirildi. Topaloğlu, Bakanlığı döneminde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün genişletilmesinde önemli rol oynamıştır. Topaloğlu'nun, adı ‘Petrolcülük Tarihi’nde altın harflerle yazılan bir sima.

ESKİ PETROLCÜLER, BATMAN SEVDALISIYDI

Şemsi Ağar, Nusret Yanyalı ve Rıfat Bayazıt gibi önemli petrol mühendisleri, 60’lı yılların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı İhsan Topaloğlu’nun yakın mesai arkadaşlarıydı. Bakanlığa atanan Batman’ın Batman’ın ilk yüksek petrol mühendislerinden Topaloğlu, Batman’daki deneyimli petrolcüleri TPAO Genel Müdürlüğü’nün üst düzey mevkilerine getirmişti.

PETROLCÜLER, DÖRTYOL PORTAKALLARI GETİRİRDİ

Adana-Dörtyol İşletme Müdürlüğü 1977 yılında Batman’a bağlıydı. Ankara’dan Batman’a karayolu ile gelen petrolcüler, daha çok Ramazan ayında Dörtyol İşletme Müdürlüğü tesislerinde mola verirlerdi. Portakal zamanında getirdikleri ürünleri, Batman’da nakliye parasına petrol emekçilerine satarlardı.

Editör: TE Bilişim