RAMAN’IN MİMARLARIYDILAR

Türkiye’nin ilk petrol mühendislerinden Dr. Necdet Egeran ve İhsan Ruhi Berent, ‘Kara altın’ tarihinde Raman’ın mimarları olarak bilinir. “Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu Raman-8 kuyusundaki petrolün değeri yok. Sahayı terk edelim diye bir görüş ortaya çıktı ama Egeran ve Berent’in ısrarı sonucu Raman-9 kuyusu açılınca, Raman’da kalalım görüşü ağır bastı” diyen petrol mühendisi merhum Abdurrahman Durukal, Raman Dağı için Berent’in mücadele verdiğini hatırlatıyor; “İhsan Ruhi Berent elini masaya vurdu ve Raman Dağı’nda bir kuyu daha açılacak dedi ve Raman sahası böyle genişledi.”

YILIN YARISINI RAMAN’DA GEÇİREN GENEL MÜDÜRDÜ

Yıl, 1944. İhsan Ruhi Berent, Maden Teknik Arama’da Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün başında olduğu dönemdi. Görev yaptığı mühendis ve petrolcülere hocalık, ağabeylik ve Genel Müdürlük yapan Berent, Raman Dağı’nda herkesin hayranlığını çekecek idare ve teknik bilgiye sahip bir bürokrattı. Türkiye’nin ilk gazetecilerinden merhum Niyazi Acun, Raman Dağı izlenimlerinde İhsan Ruhi Berent için dipnot tutmuş; “Berent’in yılın yarısını neden Raman Dağı’nda geçirmiş olduğunu şimdi anlıyorum. O’nu Raman Dağı’nda görenler bir genel müdür veya bir mühendis diyemezler ona. O amele ile amele, usta ile usta, mühendis ile mühendis, şoför ile şoför olarak çalışıyor.”

MAYMUNİYE BOĞAZI PETROL ÜRETİM MERKEZİYDİ

Türkiye’de petrolcülerin ilk adresi; Hasankeyf yol güzergahı üzerindeki ‘Maymuniye’ boğazıydı. 1940’lı Yılların ortalarında petrol arama çalışmalarının yoğunlaştığı bölgeye, devletin üst yetkilileri ziyaret periyodik aralıklarla gerçekleştirirdi. Dönemin İşletmeler Bakanı olan Diyarbakır Milletvekili Cavit Ekin, İhsan Ruhi Berent ve ABD Drillexco Türkiye Genel Müdürü Ed. Elayton, Maymuniye Boğazı’ndaki ilk rafinerinin tesislerinde incelemelerde bulunduklarının siyah-beyaz karesi. Şimdilerde petrolün o ilk temellerinin atıldığı yerde in-cin top oynuyor.

RAMAN’DA ‘PETROL YOK’ DEDİKODUSU!

Maden Teknik Arama’nın döneminde petrolün bulunduğu 1940’lı yıllarda ‘Raman Dağı’nda petrol yok’ iddiaları üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bir heyet, Raman’a çıkarma yapmıştı. Dönemin TBMM Bütçe Encümeni Komisyon üyelerinden Milletvekilleri Cemil Sait Barlas ve Tahsin Bekir Balta, Raman Dağı’nda brifing aldıkları ilk petrol yüksek mühendisi İhsan Ruhi Berent ile bu hatıra kareyi çekmişti.

İLK KUYUYU KENDİ ELLERİYLE KAZAN PETROLCÜ

Dr. Necdet Egeran, Raman Dağı’nda halen günlük 50 ila 100 varil arasında petrol üretiminin yapıldığı 74 yıllık kuyunun mimari sayılır. Merhum Egeran, 1995 yılında TPAO’nun bir panelinde yaptığı konuşmada Raman-8 kuyusunun öyküsünü şöyle özetlemiş; “Raman’daki 8 numaralı kuyusunun yerini ben keşfettim. Kendi elimle kazmayı vurdum. O’nun yakınındaki 9 numaralı kuyuda da sondajına karar verdim. O’nun için bana ‘Raman sahasının mimarı’ derler. Bu unvandan da mutluluk duyarım.”

Editör: TE Bilişim