BİR ZAMANLAR LİSELİLERİN GİYİM TARZI

Batman Lisesi bir zamanlar ‘Eğitim Fakültesi’ ayarındaydı. Site Mahallesi’ndeki petrolcü aileler ile kent merkezinde oturanlar ile Bismil, Kurtalan ve Hasankeyf’teki aileler de çocuklarını Batman Lisesi’ne gönderirdi. Lise, ihtiyaca cevap vermeyince Batmanlı öğrencilerin bir bölümü komşu Diyarbakır'daki liselere gitmek zorunda kalıyordu. 1977-78 Eğitim-öğretim yılında Batman Lisesi’nden mezun olan Kayapınarlı Rauf Aydın, o dönemin modası olan İspanyol paça ve geniş yakalı gömlekle okul girişinde böyle poz vermişti.

MİDYATLI ESNAFLAR BURADAYDI

TPAO’dan önce Maden Teknik Arama’nın petrol arama çalışmalarında ilk görev yapan sondör ve petrol emekçileri Midyatlılardı. Komşu ilçe Midyat, petrol sektöründeki emekçilerinin yanı sıra eski iş insanları da Batman’ın ticaretine yön vermişti. 1960'lı Yıllarda Midyat'ın önde gelen esnafları, Batman'da bir çatı altında sayılırdı. 2. Cadde ile 16. Cadde’yi birbirine bağlayan güzergaha ‘Midyat Garajı’ denilirdi. Daha çok hırdavatçı, marangoz ve gıda sektöründeki esnafların bulunduğu ‘Midyat Garajı'nda bir zamanlar merhum iş insanı Selahattin Aydın’ın da gıda işyeri vardı. İşte Selahattin Aydın'ın büyük oğlu Rauf Aydın ile eski esnaflardan Radullah beyin iş yeri önünde çektiği Midyat Garajı’ndan hatıra bir kare.

TPAO KALBİ SAYILAN ÜNİTEYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bir dönemler Satın Alma ve İkmal Başmühendisliği TPAO'nun kalbi sayılırdı. 1990'lı Yıllara kadar faal olan bu ünitede Gökalp Çelik, Şadan Hancı, Vahap Akbaş, Ünal Bey ve İshan Bedük gibi önemli simalar görev yaptı. TPAO'da Satın alma ve İkmal Başmühendisliğinde görev yapan simaların birçoğu Ankara’ya yerleşti.

BATMAN-BEYRUT HATTI

Bir zamanlar Batman'dan Beyrut, Bağdat ve Lübnan’a halı başta olmak üzere varana dek bazı ürünlerin ticareti yapılırdı. Gercüş ilçesinin Kayapınar beldesindeki dokuma halı tesislerinde üretilen yün halılar, Beyrut, Lübnan ve Irak-Bağdat piyasasında boy gösterirdi. 1970 ve 80’li yıllar arasında Beyrut’ta ticaret yapan Batmanlı Salih Özhan, TPAO emeklisi Rauf Aydın'la çektiği hatıra kare.

ADIYAMAN’A DA HİZMET VEREN EMEKÇİLERDİ

1992 Yılında TPAO İşletme’den ‘Bölge Müdürlüğü’ statüsüne kavuşan Adıyaman’daki yapılanmayı Batman’daki eski petrolcüler hayata geçirmişti. Yıllarca TPAO İkmal Başmühendisliğinde çalışan Rauf Aydın, Adıyaman'da ki İkmal Müdürlüğünün ünitesini alt yapısını oluşturan isimlerdendi. İşte Rauf Aydın'ın, 1993 yılında Adıyaman'da ki ambar sorumluları Mahmut ve Osman beyle çektiği hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim