İLUH, ŞİRİN BİR NAHİYE İDİ

Batman’ın çekirdeğini oluşturan ‘İluh’ 1955 yılı öncesinde şirin bir nahiye idi. ‘Kara altın’ın bulunmasıyla birlikte 70 yıllık süreçte bağlı olduğu eski ‘İl’i üçe katlayan, komşu bazı illeri de geride bırakan Batman’ın ‘dünden bugüne’ öyküsünü, eski petrolcülerden 80 yaşındaki Avni Şimşek, bakın nasıl anlatıyor; “1955 ila 57 Yılları arasında Raman Dağı’nda görev yaptım. Vatani görevimi için ayrıldım, dönüşte tekrar Raman’da işe başladım. O yıllarda ‘Sere Gır’ olarak bilinen Tepebaşı, Site Mahallesi gibi ayrıcalıklı bir yerdi. Herkes orada oturamazdı. Süryani dişçi Mirza vardı. Evler kerpiçtendi. Akşam saatlerinde bir esinti olurdu, daracık sokaklar toz kalkmasın diye sulanırdı. Televizyon yoktu, radyolar açılırdı, güzel şarkı ve türküler ‘İluh’un sokaklarında yankılanırdı. Kimse kimseyi kıskanmazdı, herkes mutluydu. Amo Nadir’in fırınından ekmek alıp İluh Tepebaşı’na giden petrolcülerin mesai çıkışı görülmeye değerdi. O yıllarda hayat çok güzeldi.”

TARIM TEŞKİLATI YERİ OTOPARK OLDU

Yıl, 1986. Yer, Meydan Mahallesi. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde Tarım İlçe teşkilatı tek katlı bina idi. Bahçesi olan Tarım Teşkilatı’nın emektarlarından Emin Canpolat, Alaettin Kaya ve Nurettin Kayra, Siirt’ten gelen müfettişlerle bu hatıra kareyi çekmişti. O bahçeli alanın yeri 1996 yılında çok katlı otoparka dönüştürüldü. Eski Tarım Teşkilatı çalışanlarından da geride bu hatıra kare geride kaldı.

FISTIK EKİMİNİ ÖZENDİREN İLK VALİYDİ

25 Temmuz 1990 tarihinde Batman Valiliği görevine resmen başlayan ilk Vali Tuncer Perçinler’in bir ayağı da kırsaldaydı. Perçinler, kent merkezine bağlı köylerde ekilen ürünleri merak ederdi. Vali Perçinler, fıstıkçılığın yaygınlaşması için çiftçilerin, kayalık bölgelerde katma değeri yüksek ürünü özendirmişti. Tarım İl teşkilatında dönemin Şube Müdürlerinden Emin Canpolat’ın, eşlik ettiği Vali Perçinler, fıstık ekim alanlarının bugünlere gelmesinde kıvılcımı yakan ilk Valiydi.

TEKEL BİNALARI TARİHE KARIŞTI

16 Mayıs 1990 tarihinde Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın katıldığı ‘İl’ şenliğinde eski hava limanı girişinde muhteşem bir karşılama töreni yapılmıştı. Güzergah bayraklarla süslenmişti. Şimdilerde ‘Tekstil Kent’e dönüştürülen eski Tekel lojmanlarında oturanlar ile  atölyelerdeki işçiler, Belediye çalışanları arasına katılıp Özal’a sevgi gösterisinde bulunmuştu. Hava Limanı eski girişinde 32 yıl öncesinin Cumhurbaşkanı Özal’ın karşılama töreninden kalan tarihi bir kare.

ESKİ MEYDANDA TÖREN KARELERİ KALDI

Batman’ın tarihi meydanında resmi bayramlar, siyasi parti liderlerin mitingleri, konser ve diğer etkinlikler 2000’li yıllara kadar sürdü. 1957 ila 2000 Yılları arasında sayısız etkinliklerin yapıldığı Batman’ın ilk meydanında folklor ustası Selahattin Güneri, ekibiyle birlikte eski törenlere renk katardı. HEM folklor ustası Güneri, şimdilerde Azerbaycan’da yaşamını sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim