TPAO’DA İLK JEOFİZİK EKİBİ

1955 Yılında kurulan TPAO’nun Genel Müdürlüğü, her ne kadar başkentte idiyse de kalbi Batman’da atardı. İlk jeofizik ekibi 1956 yılında Batman Bölge Müdürlüğü’nde oluşturuldu. Ayhan Tekin sorumluluğundaki ekipte yer alan Jeofizik ekibi Doğan Fırat, Refik Üçkuzular, Recep Şapçıoğlu, Fehmi Aksaray ve Abdurrahman Eren, Batman’ın çevresinde petrol sahalarının ardından Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde de bir süre çalışmıştı. İlk jeofizikçiler ilkel kamplarda çalışmak zorunda kalmışlardı.

TPAO’DAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Batman, Türkiye’de petrolcülüğün okuludur. 1955 ile 1966 Yılları arasında Batman'ın çevresinde TPAO Sismik ekibinde yer alan biri de Özer Altan'dı. Altan, 1989-1992 yılları arasında TPAO Genel Müdürlüğü’nü yaptı. Dönemin genç petrol mühendislerden Özer Altan, eski arkadaşları Yıldırım Pak, Ayhan Tekin, Musa Çeliktürk, Refik Üçkuzular ve yabancı petrol mühendisleri ile Kurtalan ilçesi yakınlarında sismik araştırması yaparken çekilen bu hatıra kare üzerinden 56 yıl geçti.

PETROLCÜLER, 60’LARDA JİPLE BULMUŞTU

1960'lı Yılların başında Amerika'dan Mersin Gümrüğüne gelen Jipler, TPAO'nun jeoloji ve jeofizik ekibine tahsis edilmişti. ‘Dağ arabası’ olarak bilinen üstü açık jip araçlarının kapılarına ‘TPAO ve Jeofizik’ yazıları dikkat çekerdi. Dönenim TPAO’daki teknik ressamları, ABD’den getirilen araçların önünde hatıra kareyi çekmeyi de ihmal etmemişti. Kırsalı adım adım gezen ünlü jipler 1980'lerden sonra tarihe karıştı.

TPAO’DA TOPOĞRAF EKİBİ

Bir dönemler Batman TPAO Müdürlüğü’nde sayısız ünite vardı. Batman Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlük gibiydi. TPAO’nun ‘Topoğraf’ ekibinde Hikmet Devrimer, Fahri Baturer, Nezih Arıkman, ve TeyinAkvar da vardı. Topoğraf ekibi, dağ-bayır demeden ‘kara altın’ için bölgeyi karış karış gezerdi. İşte TPAO'nun 1960 yıllardaki Topoğraf ekibi.

TEKNİK RESSAM BATMAN GENÇLİKSPOR’U KURDU

Aslen Siirt'li olan Cengiz Turhan, 1958 yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde eski kesimhanede teknik ressam olarak göreve başladı. 1965 Yılında Batman Gençlik Spor’un kurucu Başkanlığını yapan Cengiz Turhan, üstlenmişti. Hem futbolcu hem de Başkan olarak sahaya çıkan Turan, tam bir futbol tutkunuydu. Sarı-Siyahlı kulübün As başkanlık görevini ise Batman’ın gazetecilerinden gazeteci Haluk Yargıcı yaparken, Batman eski Belediye Meclis Üyelerinden İzzet Balcı ise kısa bir dönem futbol takımının antrenörlüğünü yapmıştı.  Bu üç önemli sima da uzun süre önce hakkın rahmetine kavuştu.

Editör: TE Bilişim