Batman’da ‘Petrolün öyküsü’ 80 yıl öncesinde sırtını Raman Dağı’na veren Maymuniye boğazında başlıyor. ‘Kara altın’da tarihe geçen petrolcülerden biri de Şemsi Ağar’dır. Kent merkezi nüfusu yarım milyonu bulan Batman’da ‘kara altın’ bir çok alanda olduğu gibi futbol ve eğitimi geliştirdi. İşte Tam 81 yıl önce Maymuniye Boğazı’nda ilk rafineri Müdürü Şemsi Ağar, Batman’ın efsane kalecisi Mithat Atalay ve Siteli gençlerin futbol düşlerinden geriye kalan bir kesit kare…

81 YIL ÖNCE KÜÇÜK RAFİNERİ MÜDÜRÜYDÜ

Yıl, 1941… Burası, Batman-Hasankeyf yol güzergahı. Türkiye’nin ilk küçük rafinerinin kurulduğu Maymuniye Boğazı, şimdi ki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin büyümesinde önemli rol oynamıştı. Aslen Elazığlı Şemsi Ağar, uzun süre müdürlük yaptığı Türkiye’nin ilk küçük pilot rafinerisini incelemeye gelen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes gibi dönemin ünlülerine brifing veren petrolcüydü. Ağar, Türkiye’de ‘Petrol Tarih’ine adını altın harflerle yazdıran yüksek petrol mühendislerindendi.

BATMAN’DA ‘EFSANE’ KALECİYDİ

Futbol hayatına komşu Siirt’te başlayan ‘Efsane Kaleci’ Mithat Atalay Bitlisspor, Batman Petrolspor, Diyarbakırspor ve Ankaragücü’nde forma giydi. 1966 Yılında Siirt Yıldırımspor’da futbola başlayan Atalay, 1967 Yılında Bitlis’e transfer oldu. Bir sezon kaldığı Bitlis’ten sonra Batman Petrolspor’un file bekçiliğini yapan Atalay, 1971 yılında o dönemler bölgenin tek 3. lig takımı olan Diyarbakırspor’da forma giydi. Vatani görevini Ankara’da yapan Atalay, Muhafız Gücü Futbol takımının da değişmez kalecisiydi. Özel maçta Ankaragücü’nü yenen ‘Muhafız Gücü’nün file bekçisi Mithat Atalay, Ankaragücü’ne transfer oldu. Bir sezon Ankara’da kalan Mithat Atalay, tekrar dönüş yaptığı Batman Petrolspor’u 1986 yılında 3. lige çıkardıktan sonra aktif futbolu bıraktı. Kırmızı-beyazlılar da kısa bir dönem antrenörlük de yapan Atalay, 1990’da futbol defterini kapattı ve Antalya’ya yerleşti.

3. LİGDEKİ TEK TAKIMIN FİLE BEKÇİSİYDİ

Batman’ın bir zamanlar ilk amatör takımı Petrolspor’dan sonra formasını giydiği Diyarbakırspor, bölgenin tek 3. lig ekibiydi. Batmanlı kaleci Mithat’ın formasını giydiği 52 yıl öncesinin Diyarbakırspor’un onbiri; “(Ayaktakiler) Kaleci Mithat, Ahmet, Yavuz, İsmail, Bitlisli Nazmi, Mahmut. (Oturanlar) Cemil, Abdurrahman, Petrolspor eski antrenörü merhum Muzaffer, Naif ve Kenan.” Eski Diyarbakırspor’un antrenörlüğünü ise yıllarca ‘Kompo’ lakaplı Cahit hoca üstlenmişti.

MUHAFIZ GÜCÜ’NDEN ANKARA GÜCÜ’NE

1972 Yılında vatani görevini başkentte yapan Batman’ın efsane kalecisi Mithat Atalay, Muhafız Gücü’nün de değişmez file bekçisiydi. Fenerbahçe’nin eski kaptanlarından merhum Erol Togay ve Balıkesir’in unutulmaz futbolcularından Fuat’ın da forma giydiği Muhafız Gücü, başkentte Ankara Gücü ile oynadığı özel maçta güçlü rakibini devirmeyi başarmıştı. Atalay, özel maçta yıldızlaşmıştı. Maçtan sonra Ankara Gücü’nden transfer teklifi alan Kaleci Mithat, bir sezon da başkent temsilcisinin formasını giydi.

HAYALLERİ PETROLSPOR’DA FORMA GİYMEKTİ

1969 Yılında kurulan TPAO’nun Site Mahallesi’ndeki ‘Site Gençlik Spor’da Mahalli takımda forma giyenlerin hayali, bir zamanlar yıldızlar topluluğunu andıran Petrolspor’da forma giymekti. TPAO’nun Site lojmanlarında kalan ailelerin, gençleri hem Site’deki eğitim yuvalarının yolunu tutardı hem de toprak sahada giydikleri Site Gençlik Spor’un formasını terletirdi. 1973 Yılında Site lojmanları önündeki küçük sahada hatıra kare çeken Site’nin eski sakinlerinden Çetin ve Nafiz’den geride kalan siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim