70’Lİ YILLARIN ÖĞRETMENLERİ

Batman Lisesi ile Petrol Ortaokulu’nda 1970’li yılların öğretmenleri, resmi bir bayram kutlamasında. Batman Lisesi Kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, Namık Dikici, Abdulkadir Tel, Kadri Güler ve Zeki Hoca’nın da aralarında bulunduğu Batman’ın 1970’li yıllarındaki Lise ve Ortaokul öğretmenlerin büyük bölümü meslekten ayrıldı. Petrol kentinde iz bırakan bazı eğitimciler ise yaşama veda etti.

1956 YILINDA SİTE MANZARASI

1955 Yılında Site Mahallesi’nde yapımı tamamlanan TPAO’nun ilk yöneticilerinin konutları bahçe ve çevre düzenlemesiyle göz kamaştırırdı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ilk Üretim Müdürü Rıfat Bayazıt’ın eşi Günseli Bayazıt, Site Mahallesi’nde geçen günleri şöyle anlatıyor; “Site’deki kadınlar misafirhane veya evlerde toplanır, ‘sohbet ve çay günlerimiz’ olurdu. Briç yeni öğreniliyordu ve kadınlar arasında briç oynayanlar vardı. Misafirhanede eğlence olarak plak çalardık. Site’deki günlerimiz bir başka geçerdi.”

İLK KAYMAKAM VE GAZETECİ BABASI

Batman’ın ilk Kaymakamı merhum Altay Kancaal, 1957 -1959 yılları arasında çalıştıktan sonra görevinden istifa edip TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne geçiş yapan Türkiye’de ilk Kaymakam’dı. Milliyet Gazetesi eski yazarlarından merhum Teoman Erel’in babası Ragıp Erel ise TPAO’da İdari Amir idi. İşte 1960’lı Yılların başında Batman’ın ilk Kaymakamı Kancaal ile TPAO’nun ilk İdari Amiri Ragıp Erel’den geride kalan fotoğraf. Yılları TPAO’da geçen iki sima da hayatta değil.

SİTE’DE ŞIKLIK VE ZERAFET

Yıl, 1959... Burası Site Mahallesi’ndeki TPAO yöneticilerinin bulunduğu güzergah. Batman Rafinerisinin ilk Müdürü Hasan Göker, İ. Hakkı Arman, Mustafa Solim, eşleriyle lojmanların önünde bir bayram öncesinde objektiflere böyle yansımışlar.  1950’li Yılların sonlarında TPAO’nun Site semtinde oturan aileler, şıklıklarıyla bilinirdi. Bu karedekilerin çoğu günümüzde hayatta değil.

PETROLCÜLERİN POKER KEYFİ

TPAO’nun kuruluşunun üzerinden henüz üç yıl geçmişti. Yıl, 1958... TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Müdürü Suat Çalışlar, 1 Nolu misafirhanenin bahçesinde, eski petrolcülerle mesai bitiminde poker masasında. Türkiye’de ilk Petrol Yüksek Mühendislerinden Mithat Tolgay ve İ. Hakkı Arman, briç oynarken onları seyreden ilk Bölge Müdürü Çalışlar, objektiflere böyle yansımış. Çalışlar, anılarında şu görüşlere yer vermiş; “İlk petrolcülere size briç öğretelim, daha zevklidir dedik ama bir türlü masalarına briçi yerleştiremedik.” Hayatta olmayan Batman’ın petrolcülerinden bu kare geride kaldı.

Editör: TE Bilişim