1970’li Yılların başlarında Batman’ın ücra mahallesi 19 Mayıs’ta kapılarını eğitim-öğretime açan 19 Mayıs İlkokulu’nun ‘Çekirdek’ kadrosu Batman’ın eski öğretmenlerinden oluşuyordu. 19 Mayıs İlkokulu’nda iz bırakan eğitimcilerin tamamı günümüzde emekli oldu, bazıları ise aramızdan ayrıldı. İşte bir dönemler Batman’ın ücra mahallesindeki 19 Mayıs eğitim yuvasından bazı kareler… 

19 MAYIS’IN İLK ÖĞRETMENLERİ

Batman’ın ücra mahallesi 19 Mayıs İlkokulu’nun ilk öğretmenleri ve idarecileri, petrol kentinin ilk öğretmenleriydi. Yıl, 1976... Adını bulunduğu mahalleden alan 19 Mayıs İlkokulu Müdürü Batmanlı Cevdet Bingöl’dü.  Batmanlı diğer eğitimciler Gaffar Yıldız, Vahap Başaran ve Mecit Yalçın da okulun idarecileriydi. Batman’daki görevinin ardından Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünü de yapan Yalçın, hakkın rahmetine kavuştu. Okul girişindeki tabelanın altında hatıra fotoğrafta yer alan 19 Mayıs’ın ilk eğitimcilerin tamamı şimdilerde emekli.

1981’DE MEHMET AKİF’TE MÜDÜR VE YARDIMCISI

1980 Darbesi öncesinde ‘Devrim’ olan ve ardından ‘Mehmet Akif İlkokulu’ adı verilen Batman’ın Çarşı Mahallesi’ndeki eski eğitim yuvasının 1981 yılındaki Müdürü Midyat-Estelli Kamil Taymaz’dı. Müdür Yardımcısı ise 19 Mayıs İlkokulu’nun başarılı eğitimcilerinden Vahap Başaran’dı. Bir zamanların örnek eğitimcilerinden Taymaz, ‘ilçe’ döneminde Batman’da bir çok eğitim yuvasında ‘müdür’lük yaptı. Eğitimde 43 yıl hizmet veren Vahap Başaran da 30 yıl süreyle Petrol, Belde ve Batman ilkokulunda Okul Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

19 MAYIS’IN FEDAKAR EĞİTİMCİLERİYDİ

Batman’ın ücra mahallelerinden 19 Mayıs İlkokulu’nun 1970’lı yıllardaki ‘çekirdek’ kadrosu Batmanlı öğretmenlerden oluşuyordu. Bir aile ortamında çalışan ve idealist öğretmenler, kentin ücra mahallesinde yüzlerce öğrenci mezun etti. 1979-80 Öğretim yılında Batmanlı ilk öğretmenlerden Mehmet Ali Bulut, Gaffar Yıldız, Vahap Başaran, Ömer Bozkurt, Kırşehirli İlhan hoca, Muğlalı Ayşe Yeler ve Bergamalı Sabiha Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu eğitimciler, henüz renkli fotoğrafın olmadığı dönemde bu siyah-beyaz kareyi okul girişinde çekmişti. Ege Bölgesi’nden ilk görev yerleri Batman’da 4 yıl süreyle görev yapan Yeler ve Aydoğan’ın, 19 Mayıs’ın kadın öğretmenleri unvanını elinde bulundurmuştu.  

BİR HATIRA DA BELDE İLKÖĞRETİM’DE

Yıl, 2005. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Batman eski Valisi Haluk İmga, Batman eski Belediye Başkan Yardımcısı avukat Tahir İmret, Okul Müdürü Vahap Başaran ile okul öğretmenlerinin yer aldığı karede, Belde ilköğretim okulu eğitime ‘merhaba’ demişti.  Batmanlı tecrübeli eğitimci Başaran, 43 yıl süreyle hizmet verdiği eğitimde yöneticilikle hep iz bırakan simaydı. 72 Yaşındaki Başaran, memleketi Batman’da yaşamını sürdürüyor.

BATMAN’DA 90’LARDA ÜCRA MAHALLELER

Burası Batman’ın Bayındır Mahallesi. Adını eski Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü olan şimdi ki Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alan ‘Bayındır’ Mahallesi de 1992 yılından sonra hızla büyüdü. 90’lı Yıllarda daha çok tek katlı olan konutların çoğu, 2000’li yılardan sonra çok katlı yapılara dönüştü. İşte Batman’ın Bayındır Mahallesi’nin 90’lı yıllardaki manzarası.

Editör: TE Bilişim