İLK AKŞAM ORTAOKULU AÇAN MÜDÜRDÜ

Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nda 1975 yılında ‘Akşam Ortaokulu’ açan isim Mehmet Yıldız’dı. 1974 ile 1977 Yılları arasında dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Üstündağ’a ‘Akşam Ortaokulu’nun açılması için mektup yazan isim Yıldız’dı. Akşam Ortaokulu’nun açılmasının ardından TPAO’da şef ve amir olmayı bekleyen eski petrol emekçileri adeta bayram yapmıştı . Emekli eğitimci ve hukukçu Yıldız, ‘Akşam Ortaokulu’nun açılış hikayesini şöyle özetliyor; “O dönemlerde ortaokulu kaçıranlar için Akşam Ortaokulu’nun okulumuzun bünyesinde açılması için Milli Eğitim Bakanlığına bizzat mektup gönderdim. Bakan merhum Mustafa Üstündağ’dan olumlu yanıt aldım. Açtığımız Akşam Ortaokulu’ndan onlarca yetişkin ve petrol emekçilerini diploma sahibi yaptık.”

1960’LARDA TPAO VE BATMAN

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski petrol mühendisi Yalçın Altan, hem stajı hem de çalışma hayatı Batman’da geçti. 1960’lı yıllarda petrol sektöründe en düzenli malzeme ikmal bölümünün TPAO’da olduğuna dikkat çeken Altan, eski TPAO Batman’ı şöyle özetliyor; “60 yılların başında Batman’da ciddi boyutlu bir malzeme ikmal düzeni vardı. Biz uzun yıllar ambarda hangi malzemelerin olup olmadığını bilmeden çalıştık.” İşte 60’lı yılların eski misafirhanesinde bir araya gelen eski petrol mühendislerinden bazı simalar; “İbrahim Yanıkömer, Ahmet Uyduran, Yalçın Altan, Akif Güneri, Abdurrahman Yaşar ve Sadi Şahin.”

TPAO’DA İLK BÖLGE BİNASI

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk hizmet binası, eski TÜPRAŞ Rafinerisi girişiyle komşuydu. Rafineri ile TPAO tesisleri ortasında TPAO hizmet binasında bir bayram etkinliğinde hatıra kare çekenler arasında TÜPRAŞ Rafinerileri eski Genel Müdürü merhum Kemal Işık da yer alıyor. Bir bayram anısı için çekilen siyah-beyaz karede yer alan eski petrolcüler A.Kemal Gök, Kemal Işık, Muharrem Akman, İ.H. Arman, Amiral Mustafa, Metin Başaran, Şevket Kahveci, Mustafa Özçelik ve TPAO eski Bölge Müdür Sekreteri Uysal Şendur’un, 1970’lı yıllarda çektikleri siyah-beyaz kare.

ÜNLÜ PETROLCÜLER BATMAN’DAN GEÇTİ

TPAO eski Genel Müdürü Raşit Ceylan, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Süreyya Ekim ve Tuncay Tümay’ın yılları Batman’da geçti. 60 Yıl öncesinde ‘Kara altın’ın hikayesini Batman’da yazan Ceylan, Ekim ve Tümay, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Bir zamanlar ünlü petrolcülerin görev yaptığı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ‘çalışmak’ ayrıcalıktı.

BATMAN, PETROLCÜLERİN STAJ YERİYDİ

Yıl, 1964. Yabancı uyruklu petrolcülerin de Türkiye’de staj gördükleri yer; TPAO Batman Bölge Müdürlüğü idi. Bekar mühendislerin kaldığı misafirhane 3 yıldızlı konaklama merkezi gibiydi. İşte 56 yıl önce Batman’da staj gördükten sonra uzun yıllar TPAO ve eski Rafineride çalışan bazı petrolcüler; N.K. Öğütçü, Bekir Sami Yangın, Ali Sakka, ABD’li Jos Murmans Ömer Öğütoğlu. (Oturanlar) Hikmet Dinçer, Yalçın Altan ve Servet Serçeoğlu.

Editör: TE Bilişim