80’LERDE ATATÜRK İLKOKULU

Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu’nun ilk Müdürü Mehmet Ali Buğday, 1989 yılına kadar  Batman’da görev yaptı. Buğday, ilçe döneminde bir süre de Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde de bulundu. Atatürk İlkokulu’nda 15 yıl süreyle sınıf öğretmenliği yapan Nimet (Kerse) Kocaman da siyah önlüklü öğrencileriyle hatıra karede yer alıyor. 1985-86 Eğitim öğretim yılında Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği ‘Bölge Bilgi Yarışması’nda dereceye giren başarılı öğrenciler arasında eğitimci Nimet Kocaman’ın büyük oğlu İlker Kocaman da bulunuyor. 1990 Yılı öncesinden Batman’dan Van’a ataması çıkan aslen Siirtli eğitimci Buğday, uzun bir süre önce yaşama veda etmişti.

SİYAH ÖNLÜK DÖNEMİ GERİDE KALDI

Yıl, 1979. Cumhuriyet İlkokulu’nun eski eğitimcilerinden Diyaeddin Uçar, bir süre Batman’da ‘vekil öğretmenlik’ yaptı. Ardından ticarete atılan ve son dönemlerde de kendini aktif siyaset içinde bulan iş insanı Uçar, Cumhuriyet ve Kıbrıs Şehitleri İlkokulunda vekil öğretmenlik görevini sürdürdü. Uçar, iş hayatına atılınca 3 yıl süreyle görev yaptığı eğitimcilikten ayrılmıştı.

BAYRAM YOLUNDA ÖĞRENCİLER

İluh Tepesi’ndeki kerpiç ilkokul binasından sonra petrol kentinin ikinci eğitim yuvası; Site’deki Atatürk İlkokulu idi. 1975 Yılından 1990’a kadar sınıf öğretmenliği yapan Nimet Kocaman, öğrencilerini bayram etkinliklerine özel kıyafetlerle hazırlardı. Batman’da 38 yıl önce tarihi okul bahçesinde 23 Nisan Çocuk ve Ulusal Egemenlik Bayram etkinliğine öğrencileriyle yol alan Nimet hoca, objektiflere böyle yansımıştı.

SİTE’DE KADIN DAYANIŞMASI

1955 ila 1990 Yılına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi’nde oturan TPAO’daki mühendisler ile TPAO’daki yöneticilerin eşleri, ‘1 Nolu Misafirhane’de hafta sonları bir araya gelirdi. TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın eşi Ümit hanımın da aralarında bulunduğu eski Site hanımlarından oluşan karede yer alanlar; “Oturanlar; Songül Yaşar, Süheyla Yıldız, Nurgül Ekinci, Gülay hanım. (Ayaktakiler) Şule Nacar, Sağlıksever, Nimet Kocaman, Sevil Yöndem, Meral Yıldırım, Ümit Yamaç,  Saliha Tandoğan ve Ayten hanım.”

ATATÜRK İLKOKULUNUN BAŞARILI EĞİTMCİSİYDİ

Bir zamanlar Batman’ın gözde eğitim yuvası Atatürk İlkokulu’nda uzun süreyle öğretmenlik yapan ve geçenlerde kaybettiğimiz TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski Müdürü Cevat Kocaman’ın eşi Nimet hanımdı. Mardinli olmasına rağmen yılları Batman’da geçen Nimet (Kerse) Kocaman, resmi bayramlarda öğrencileriyle birlikte coşkulu bayramların yolunu tutardı. 1988 Yılındaki ulusal bir bayram törenine öğrencileriyle katılan Nimet hoca, şimdilerde İstanbul’da yaşıyor.

Editör: TE Bilişim