TEKEL CADDESİ BİR RÜYA GİBİYDİ

Batman’da trafiğe kapalı eski Tekel Caddesi’nde 44 yıllık siyah-beyaz kare. Şimdilerde ‘Gülistan Caddesi’ olarak bilinen eski Tekel Caddesi’nde, 1980 yılı öncesinde oturan Batman’ın ilk Sağlık memuru Artvinli Nurettin Bağcı’nın oğulları eski Edebiyat öğretmeni Mustafa ile sanatçı Yüksel Bağcı, 1979 yılında çektikleri hatıra kare, o yıllarda eski güzergahın güzelliğini gözler önüne seriyor.  sanatçı Yüksel Bağcı, Eski Tekel Caddesi’nde dönemin esnaflarını şöyle değerlendirmiş; “1970’lerin sonu, ağabeyimle eski Tekel Caddesinde bir hatıra karemiz. Şimdi ismi değişmiş ‘Gülistan caddesi olmuş. Araç trafiğine de kapatılmış. (Yeni adını da beğendim bu arada). Şimdi aklımda kaldığı kadarıyla o yıllarda cadde de bulunan esnaflardan bahsedip sizler biraz zaman tünelinde gezdirmek istiyorum. Hepsi şahsınsa münhasır güzel insanlar geçti bu caddeden… Borak Ticaret vardı, gazyağı satılırdı. Atakavlar beyaz eşya ticareti yapıyorlardı. Ali Duruş ve hemen bitişiğinde Tillo Bakkaliyesi yarı toptan gıda satışı yapıyordu. Hemen karşısında Terzi Reşit ve Sivaslı koltuk tamircisi Mehmet Usta vardı. Merhum Cihan Tapan’ın sahibi olduğu Foto Moda ve helvacı Danış’larda karşılıklı komşulardı… Caddenin tek fırını Saray Ekmek Fabrikası sahibi Tahir ağabey ve kardeşi tarafından işletiliyordu. Obut’ların babaları merhum Şefik amca ve Ahmet Pilatin birbirine bakan bakkallardı. Bu arada Şefik amca müthiş dama oynardı. Caddenin en renkli siması ‘Keko’ lakaplı Hasan Yalpı’ydı, birahane işletiyordu. Kahveci Mustafa, Terzi Sait, Berber Veysi-Cengiz kardeşler, konfeksiyoncu Zeki Akçay birbirine çok yakın esnaflardı. O yıllarda bu cadde de araçlara ve motorlara yönelik iş yapan sanayi dükkanları vardı. Yağcı Ömer, motorcu Ali Usta, kaportacı saygılı kardeşler vb. gibi caddenin tam ortasında saray sineması var. Şükrü Demir ve kardeşi, kendi binalarının altında demir-çimento işleri yaparlardı. Karşılarında şimdi ki Batman Çağdaş Gazetesi’nin altı yapısı olan Yeni Zaman Gazetesi vardı. Caddenin bitiminde Tekel satış bürosu vardı, zaten caddenin ismi de buradan geliyordu. Caddeyi bitirdikten sonra Özdabakoğlu Renault servisi vardı. Aklımda kalanlar bunlar. Ebediyete göçmüş olanlara rahmet diliyorum, bir hoş seda bırakıp gittiler… Yeni nesile de mesajım, çok şanssızsınız. Keşke o dönemleri yaşasaydınız. Bir rüya gibiydi…”

BATMAN GÖNÜLLÜSÜYDÜLER

1980 ila 1990 Yılları arasında eski Batman Rafinerisi Bölge Müdürlüğü’nü yapan aslen Kırklareli-Lüleburgazlı olan Cevat Kocaman’ı, kısa bir süre önce kaybettik. Kalp yetmezliğinden hayata veda eden Kocaman, bir süredir yerleştiği İstanbul’da toprağa verildi. Batman’da petrolcülükte iz bırakan Kocaman, 1990 yılında TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü Müşavirliğine atanmıştı. 1996 Yılında emekliye ayrılan Kocaman’ın eğitimci eşi Nimet hanım da Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlköğretimde 1975 ila 1990 yılları arasında sınıf öğretmenliği yaptı. Yüzlerce öğrenci arasında avukat, öğretmen ve mühendis yetiştiren Nimet öğretmen ile bir zamanlar petrol sektörünün önemli simalarından Cevat Kocaman, Batman’da örnek çiftti.

ÜÇÜ DE ARAMIZDA YOK

Yıl, 1994. Yer, TPAO Kristal park. TPAO’nun kuruluş yıldönümüne katılan üç tanıdık sima şimdilerde aramızda değil. TPAO  Batman eski İdari İşler Şefi Çetin Yıldırım, TPAO eski Bakım-Onarım ısıtma-soğutma sistemde ustabaşı Niyazi Rende ve Sondaj Müdürlüğü’nün eski personellerinden Mehmet Akçay, Kristal Park’ın sahnesinde yıldönümü etkinliğine renk katmıştı. Üç usta da hakkın rahmetine kavuştu.

BİR ZAMANLAR HASANKEYF KÖPRÜSÜ

Şimdilerde baraj gölü alanında kalan tarihi ilçe Hasankeyf’in ulaşımını yapan Dicle nehri üzerindeki köprüde hatıra fotoğraf çekmek Batmanlı gençlerin tutkusuydu. 1960’larda açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın yaptığı köprü, 2.5 yıl önce Ilısu-Veysel Eroğlu baraj altında kaldı. 1973 Yılında Batmanlı simalardan Mithat İşcan, Ahmet Akçay ve Abdurrahman İraz, eski köprü üzerinde bu pozu vermişti.

Editör: TE Bilişim