İLK YOLU ASFALTLAYAN EMEKÇİLERDİ

Batman’da ilk yolun asfaltlandığı yıl 1948 idi. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü’nün, Batman ve Raman Dağı’na gelişinden önce Maden Teknik Arama Teşkilatı’nın emektar işçileri, o dönemler bir aracın geçebileceği Batman-Raman yolunu asfaltlamıştı. İşte 73 yıl önce ilk yolun asfaltlandığı Raman-Batman güzergahının asfaltlanan yol çalışmalarında emektar işçiler. O yolu asfaltlayanların çoğu hayatta değil.

İKİ SİMA DA ARAMIZDA YOK

Bir zamanlar Batman’ın saygın simalarıydılar. İkisi de uzun bir süre önce aramızdan ayrıldı. Batman Ticaret ve Sanayi Odası kurucu Başkanı merhum Mahmut Ortaboy, 1. Cadde deki Ofisi’nde hatıra kare çektiği isimlerden biri de  uzun yıllar petrol sektöründe adından söz ettiren merhum Abdurrahman Oran’dı. Batman’ın iki saygın siması da yıllar önce hakkın rahmetine kavuştu.

BÖLGEDE SEVİLEN BAŞKAN’DI

1960’lı Yılların başında Batman’a ‘Ticaret ve Sanayi Odası’nı kazandıran aslen Bismilli merhum Mahmut Ortaboy, bölgenin saygın işadamları arasındaydı. O dönemlerde Koç grubunun, Güneydoğu’daki temsilcisi olan Ortaboy, Batman’da açtığı ilk otomobil bayi, Batman Gençlik Spor Başkanlığı, lokanta ve bazı alanlarda adından söz ettirmişti. İşte Ortaboy’un vefatından önce kızıyla çektiği siyah-beyaz kare.

BELEDİYE ADINI PARK’A VERDİ

Batman Belediyesi, şehrin eski simalarından ve BATSO’nun ilk Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’un adını Güney Kent Mahallesi’ndeki parka vermişti. ‘Mahalle Buluşmaları’nda Güney Kent mahalle Muhtarı Deniz Demir’in, yeni parkı genişleten Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’e teşekkür etmişti. Vali Şahin de merhum Ortaboy’un adının parka verildiğini açıklamıştı.

HEM KALECİ HEM DE FUTBOLCUYDU

Batman’ın ikinci kulüplerinden olan Gençlik Spor’da hem futbolculuk hem de kalecilik yapan sima petrol emekçisi Metin Alptekin idi. 1973 Yılında Batman Gençlik Spor’un kaleciliğini yapan Metin Alptekin, Sarı-Siyahlı ekibin başarılı defans elemanlarındandı. İşte Metin Alptekin’in hem kalecilik hem de futbolculuk yaptığı eski Batman Gençlik Spor’un formasını giydiği 80’li yıllar.

80’Lİ YILLARIN BATMAN GENÇLİK’İ

Kuruculuğunu Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’un yaptığı Batman Gençlik Spor’un, 1980’li yılları başındaki kadrosu; “Kaleci Seyfettin, merhum Mehmet İnağ, Pala Sabri, Hüseyin Akınbay, emekli polis Ali ve Metin Alptekin. (Oturanlar), Sami Bağcı, Yusuf ve Hasan Çınar.”

Editör: TE Bilişim