1980’LERDE TPAO İNŞAAT BAKIM

TÜRKİYE Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün İnşaat Bakım Mühendisliğinde dünden bugüne önemli mimar ve teknikerler görev yaptı. 1980’lı Yıllarda İnşaat Bakım bahçesindeki ağaçların dibinde hatıra fotoğraf çeken mimar Yalçın Ata ve Zeki Özbek’in, siyah-beyaz karesi.

BATMAN’DAN SEYDİŞEHİR’E

Batman Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarından başarılı simalar, bir süre Konya-Seydişehir Alüminyum Madencilik Şirketi’nde çalıştı. 1973 Yılında Konya’nın Seydişehir ilçesinde kurulan alüminyum madencilik şirketinde çalışanlar arasında Batman Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarından merhum Niyazi Rende, Edip Özbek, Zeki Beydağ, Casim Başar, Hasan Kılıç ve Zeki Özbek de yer almıştı. Kar üzerinde halay çeken Batman Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarından bir grup öğrenci.

LİSE’NİN USTA BANDOCULARI

Yıl, 1969. Batman Sanat Enstitüsü’nün bandocuları eğiten öğretmen ise Cahit Hoca idi. İşte okulun ilk bandocu takımına prova yaptıran Cahit hoca ile öğrencileri; “Abdullah Çelik, İsmail Bezek, İhsan Bedük, Casim Başar, Hüsnü Tekin, Mehmet Adsız, Şefik Aşırmacı, Haluk Turan ve Numan Akçay.”

SEYDİŞEHİR HATIRASI

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün iki emektarı,  Batman Sanat Enstitüsü’nden emekli olduktan sonra bir süre Seydişehir alüminyum madencilik şirketinde çalıştı. Daha sonra Batman’da petrol sektörünün önde kuruluşlarından olan TPAO’da uzun yıllar görev yapan Niyazi Rende ve Zeki Özbek, emekli olmuştu. Rende yerleştiği İzmir-Yarımca’da geçen yıl hayata veda etmişti. Özbek ise ayrıldığı Batman’dan İzmir’e yerleşti. Rende ile Özbek’ten geride kalan Seydişehir’deki kar manzaralı hatıra kare.

SANAT ENSTİTÜSÜ’NDEN ÖTESİ YOKTU

Batman’ın ilk liselerinden biri Sanat Enstitüsü idi. Şimdilerde etrafı apartmanlarla çevrili Batman Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi, 53 yıl önce eğitim-öğretime ‘merhaba’ dediğinde etrafı çöldü. Eğitim yuvasından ötesi  de yoktu. İşte okulun ilk öğrencilerinin eski Sanat Enstitüsü bahçesinde çektiği hatıra karede yer alan bazı simalar; merhum Kamuran Başaran, TÜPRAŞ emeklisi Celal Atalay, TPAO emeklisi merhum Niyazi Rende ve Batman’ın tanınan simalarından Mehmet Kara.”

Editör: TE Bilişim