SANAT ENSTİTÜSÜ BİR FAKÜLTE GİBİYDİ

1968-69 Eğitim-öğretim yılında açılan Batman eski Sanat Enstitüsü ve Endüstri Meslek Lisesi, gençlerin meslek öğrendiği bir fakülte konumundaydı. Sanat Enstitüsü’nün ilk öğretmenleri ve idarecileri, 50 Yıl öncesinde çevre düzenlemesi ve fiziki yapısıyla eğitim yuvası kentin gözde eğitim yuvası haline getirilmişti. Okul bahçesinde güller arasında hatıra kare çeken lisenin ilk eğitimcileri; Enver Meriçler, Cahit Yeşilbaş, Tahir Yumrukçalar, Şükrü Karagöz, Cengiz Günuğur ve Mustafa Gürelli. Bu eğitimciler arasında Cengiz Günuğur yaşama veda etti.

ESKİ MEYDANDA BAYRAM COŞKUSU

Yıl, 1970. Gençlik ve Spor Bayramı’nın törenine katılan Batman Sanat Enstitüsü’nün bando takımı Cumhuriyet alanına yol alıp merasim geçişindeki yerini alıyor. Yıllarca tarihi meydana komşuluk yapan eski Demir Oteli ile ilk Sanayi-Ticaret Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’a ait üç katlı binanın teras katları ile balkonlarında yüzlerce kişi bayram etkinliklerini izliyor. Önde majör merhum Erkan Biber ve arkadaşları objektiflere böyle yansımış.

70’LERDE BATMAN’IN EN YÜKSEK BİNASIYDI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki ‘TPAO Hastanesi’nin ardından petrol kentte açılan ikinci hastane eski SSK Hastanesi’ydi. 2000 Yılına kadar ‘SSK Hastanesi’ olarak hizmet veren Batman’ın il sağlık kuruluşunda telefon santrali teknisyeni olarak görev yapan ve daha sonra TPAO’da uzun yıllar çalışan Şerif Özbek’ti. İşte 1973 Yılında kentin yüksek binalarından SSK eski binasının önünde hatıra fotoğraf çekenlerden biri Zeki Özbek, diğeri ise eski Petrol-İş Batman Şube Başkanı merhum Emrullah Akan’dı. Petrol emekçisi Özbek ile Akan’ın dostlukları yıllar sürdü.

BAYRAMLAR BEYAZ SARAY GÖLGESİNDE GEÇERDİ

45-50 Yıl öncesinde resmi bayram törenleri TPAO’nun emektar sahasında olurdu. Stadyuma komşu olan Beyaz Saray binasında ise ağırlanan okulların bando takımlarında görev alan öğrencilerin ‘Bayram’ heyecanı görülmeye değerdi. İşte, 1972-73 öğretim-eğitim yılında Gençlik ve Spor Bayramı’na katılan Sanat Enstitüsü’nün ilk öğrencileri; bayrağı taşıyan merhum Niyazi Rende, sancak taşıyan Muzaffer İnağ, merhum Vahap İşcan ve (oturan) Mehmet Akıntürk. Bayram törenlerinin ardından öğrenciler, yorgunluğu atmak için soluğu Beyaz Saray binasında alırdı.

FUTBOLA KARTALSPOR’DA BAŞLADILAR

Batman’da 1960’lı yıllarda mahalli futbol takımları, Amatör takımların altyapısını oluştururdu. O dönemlerde henüz yeni gelişen petrol kentinin mahallelerinde gençler, mahalli takımlar kurardı. 1968 Yılında ‘Yeni Mahalle-Meydan Mahallesi’ gençlerinin kurduğu Kartalspor’un as futbolcularından merhum Mecit Köylüoğlu, TPAO emeklisi Zeki Özbek, Faik Sinan ve TÜPRAŞ emeklisi Muzaffer İnağ, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski çay bahçesinde çektirdiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim