1980’LERDE BEŞEVLER MAHALLESİ

1980’li Yıllarda Beşevler, Batman’ın ücra semtlerindendi. Petrol kentinin Aydınlıkevler, Bağlar, 19 Mayıs ve Beşevler, kent merkezinden uzaktı. Şimdilerde o mahalleler kentin ortasında kaldı. Aydınlıkevler’e komşu olan Beşevler’de 1985 yılında cadde ve sokaklar ‘çamur’dan geçit vermezdi. O dönemin çocukları, şimdilerde 50 yaşındakiler sokaklara çıktıklarında çizmelerle dolaşırdı. İşte 1985 Yılında Beşevler mahallesinde çocuklukları geçen İsmail, Nuh, İbrahim Tezel ile Alaattin Talay’ın Beşevler’deki hatıra karesi. Şimdilerde Tezel kardeşler, İstanbul’da yaşamını sürdürüyorlar.

HASANKEYF’İN BU BÖLGESİ GEZİLECEK

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesi, bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine ev sahipliği yapacak. ‘Doğa, Su ve Turizm’ festivali kapsamında Hasankeyf kalesindeki birinci etap gezi güzergahında Büyük Saray, Küçük Saray, İç Kale, Kaya Oyma Konutlar, Ulu Cami ve Yusuf Ağa gibi tarihi mekanlar da yerli ve yabancı turistlere açılacak. İşte Hasankeyf’te 2000 yılından önce kaleye çıkan konukların gezdiği bu güzergah, bugün konuklara yeniden ‘merhaba’ diyecek. 1999 Yılında Hasankeyf kalesinden çekilen bu karede görülen eski yerleşim birimi baraj gölü suları altında kaldı.

ÖĞRETMENEVİ ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ

1990’larda Batman Öğretmenevi etkinliklerin adresiydi. Halk Eğitim Merkezi’nin yılsonu kursları ve diğer etkinlikler Öğretmenevi bahçesinde yapılırdı. Yıl, 1995. Dönemin Valisi Salih Şarman, Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Balpınar Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, Köy Hizmetleri eski İl Müdürü Ahmet Eke ve bazı tanıdık simaların da bulunduğu ‘ilköğretim haftası’ etkinliği renkli görüntülere sahne olmuştu.

ÖNER’İN HASANKEYF’E VEDASI

12 Eylül 1980 Darbesinde Batman’ın Gercüş ilçesinin Kaymakamlığı’nı yapan Ali Haydar Öner, dönemin Belediye Başkanı ve eski Devlet Bakanı merhum Adnan Ekmen’in yerine bir süre bakmıştı. Bayburt, Giresun, Çankırı ve Isparta Valiliklerini de yapan Öner, aktif siyasete atıldı. Bir dönem CHP Isparta Milletvekilliğini yapan Öner, 2000’li yıllarda konuk olduğu Hasankeyf’e son gezisini yaptı. 2018 Yılında hayata veda eden eski Kaymakam, Vali ve politikacı Öner, tarihi ilçe Hasankeyf’te buluştuğu eski dostlarıyla hasret giderirken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

BATMAN’DA İLK DEKAN HOŞGÖREN’Dİ

1996 Yılında dönemin Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. merhum Mehmet Özaydın’ın, 1997 yılında Batman’da kurulmasına karar verdiği Teknik Eğitim Fakültesi’ne atağı ilk Dekan Prof. Dr. Halil Hoşgören idi. 2001 Yılına kadar Batman’da görev yapan Prof. Dr. Hoşgören’li fakültenin ilk genel sekreteri ise Ata Arı’ydı. 2007 Yılında Batman Üniversitesi kurulunca, fakülte kapanmıştı. Prof. Dr. Hoşgören ise memleketi Diyarbakır’a dönüş yaptı.

Editör: TE Bilişim