ESKİ BAKAN GİRAY MEYDANDA

Anavatan Partisi iktidarında 1990 yılı öncesinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı yapan Sefa Giray, 1988 yılında Batman’a bir heyetle çıkarma yapmıştı. 1989 Yerel seçimler öncesinde Cumhuriyet alanında Batmanlılara seslenen eski Bakan merhum Giray ‘İl’ vaadinde bulunmuştu. İşte merhum Giray, 1988’in son aylarında Cumhuriyet alanında konuşurken objektiflerimize böyle yansımıştı. Giray’ın beraberinde dönemin Siirt Milletvekilleri merhum Aydın Baran ile Rıza Tekin de vardı.

EĞİTİMİN DOSTUYDU

Batman’da adına eğitim kurumları olan Batmanlı tek iş insanı merhum Necat Nasıroğlu idi. Balpınar yolu üzerinde yaptığı eğitim yuvasındaki öğrencilere kırtasiye-giyim yardımı gerçekleştiren hayırsever iş insanı Nasıroğlu’ya 1997 yılında eşlik eden dönemin Valisi Temel Koçaklar ve Milli Eğitim Müdürü Tevfik Kale’ydi. Hayırsever iş insanı Nasıroğlu ve eski Milli Eğitim Müdürü Kale, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Eğitim dostlarının gerisinde bu hatıra kare kaldı.

MEYDANIN DİLİ OLSA DA ANLATSA

Batman’ın Cumhuriyet Meydan’ında 1955 yılından günümüze kadar sayısız partinin mitinglei gerçekleşti. Görkemli ve renkli mitingler, daha çok 1980’lerin ortaları ile 1990’lı yıllardaydı. İşte 1994 Yılında DYP’den Batman Belediye Başkan adayı olan eski Milletvekili Faris , Cumhuriyet meydanındaki mitinginden bir kare.

1980’LERDE HAMPETROL KUYRUĞU

Yıl, 1987. İthal ham petrolü Kuzey Irak’tan Batman Tüpraş Rafinerisi’ne taşıyan tanker-tır sürücülerinin ‘kuyruk’ çilesi olurdu. Batman Rafinerisi giriş kapısından Binatlı (Bileyder) köyüne kadar uzanan araç kuyruğunda sürücüler, bir gün süreyle kuyrukta kalırdı. İşte Batman Çağdaş’ın sararan arşivinde petrol kentinin dününü anlatan kare. Bu güzergah şimdilerde Batman’ın yeni konut alanına dönüştü.

DSİ YERİ ÇÖLDÜ

Burası şimdilerde ‘Yeşilin’ hakim olduğu DSİ Batman Şube Müdürlüğü’nün olduğu alan. 1987 Yılında Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ın, eski Devlet Hastanesi önünde çektiği kare; petrol dönemin ‘İlçe’ dönemini gözler önüne seriyor. GAP, Belde, Gültepe, Fatih ve Tilmerç gibi modern mahallelerin olmadığı 1990 öncesinde şimdi ki DSİ Batman Şube Müdürlüğü ile çevresindeki çok bloklu apartmanlardan tek bir yapı yoktu.

PETROLCÜLERİN 1 MAYIS’I

1990’lı Yılların başına kadar TPAO başta olmak üzere petrol sektörlerinde çalışan petrol emekçileri, 1 Mayıs ile diğer etkinlikleri kaçırmazdı. 25 Yıl önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü giriş kapısı önünde bir araya gelen eski petrol emekçilerinin kutladıkları 1 Mayıs işçi bayramının gününden bir kare. Şimdilerde bu karede yer alanların tamamı emekliye ayrıldı. TPAO tesisleri karşısındaki 80 yıllık tarihi DDY Gar Müdürlüğü binası da kareye yansımış.

Editör: TE Bilişim