94’TE BATMAN VALİSİ VE BAŞKANI

1990 Yılından bu yana Batman’da görev yapan Valiler arasında en uzun süreli ‘Vali’ unvanını elinde bulunduran isim Salih Şarman’dı. Dört yıl Batman Valiliği görevini sürdüren Şarman’ın döneminde Belediye Başkanlığını ise merhum Salih Gök yaptı. Görevinin bitimine 6 ay kala geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden Gök, göreve seçildiğinde Belediye Başkanlığı makam girişine astığı “Rüşvet alan da veren de melundur” yazılı tabela ile bir ilke imza atmıştı. Batman’dan sonra merkez Valiliğine alınan Şarman ise ithal silahlar nedeniyle bir yıl süreyle cezaevinde yatmıştı.

KARŞIYAKA’NIN SESİNİ DUYURAN TAKIMDI

Batman’ın eski 3. Lig temsilcisi ve amatör takımlarından Karşıyakaspor, bir zamanlar futbolda Karşıyaka semtinin de temsilcisiydi. Şimdilerde eski parlak günlerinden çok uzak Sarı-yeşilli ekipte 1992 yılında forma giyen futbolcular; “Kaleci Ramazan, Ferman, Ahmet, Mehdi, Çaçan, Tevfik, Seyfettin, Kadir, Adnan, Ekrem ve Nurettin.”

30 YIL ÖNCE BAYRAM PAZARLARI

Burası, 16. Cadde ile eski Paris İş merkezinin kesiştiği yer. 30 Yıl öncesinin Kurban Bayramı’nda Batman’da işportacıların kurduğu tezgahlardan alış-veriş yapan kalabalık bir kitle iç içe. Bir zamanlar alış-verişte yoğunluğun olduğu güzergahta kentin eski fotoğraf stüdyolarından Site Color ve petrol kentinin 80’li yıllarındaki diş hekimleri, 16’ncı cadde güzergahındaydı. İşte Batman’ın eski bayram havasını yaşatan karede gülümseyen bir vatandaş objektiflerimize böyle yansımıştı.

90’LARDA AŞ EVLERİ VARDI

Batman Valiliği, 1990’ların ortalarında ücra mahallelerde kurduğu Aş Evleri, dar gelirlerin can simidiydi. Maddi durumu düşük ve gelirleri olmayan aileler için ‘sıcak yemek’ ihtiyacını karşılayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın kurduğu aş evlerden 2500-3000 arasında aile yararlanıyordu. Aş evlerdeki izdihamı göz önünde bulunduran dönemin yöneticileri, her ailenin yemek ihtiyaçlarını adreslerine ulaştırırdı. İşte Batman’ın bir ücra Mahallesi’ndeki Aş evi önünde yemek bekleyen dar gelirli ailelerin çocuklarından bir kare. Bu manzaralar Batman’da artık geride kaldı.

BATMAN’IN İLK VALİ YARDIMCILARINDANDI

1990 Yılında ‘İl’ olan Batman’da ilk Vali Yardımcıları arasında Kozluk eski Kaymakamı Kamil Sarıaslan da yer almıştı. Batman ‘İl’ olduğunda İçişleri Bakanlığı’nın 4 Vali Yardımcısı kadrosunu verdiği petrol kentine, Kozluk ilçesinde görev yapan Kamil Sarıaslan, Batman Vali Yardımcılığı görevini üstlenmişti. Batman’dan sonra bir çok yerde Kaymakam ve Vali Yardımcılığı yapan Sarıaslan, 2014 yılına kadar Trabzon Vali Yardımcılığı görevini sürdürdü. O tarihten bu yana İçişleri Bakanlığı’nda Hukuk Müşaviri olarak görevlendirilen Sarıaslan, 1990’larda Batman’da görev yaptığı makamında kızı ile bu hatıra kareyi çekmişti.

PETROL’DE EN BAŞARILI TEKNİK DİREKTÖRDÜ

Batman’ın 62 yıllık kulübü Petrolspor’da, gelmiş geçmiş en başarılı Teknik Direktör Eskişehirli Kamuran Yavuz’du. TPAO Batman eski Bölge Müdürü Talat Atalay’ın, Petrolspor’un başına getirdiği Yavuz, Kırmızı-Beyazlıları ‘Süper Ligi’n kapısına kadar taşımıştı. Döneminde Petrolspor’a transfer edilen eski PTTsporlu Tolga, eski Beşiktaşlı Koray ve Devran, Gençlerbirliği’nden Okan Öztürk, Süper lig ile 1. Ligdeki takımlarda forma giymişti. Yavuz, 1997-98 futbol sezonunda Batman Petrolspor’la bir yıllık mukavele imzalamıştı.

Editör: TE Bilişim