PAMUK SAPLARI
DARGELİRLİLERİN YAKACAĞIYDI
1990’lı yıllardan bir kare. Batman’ın ücra mahallelerinde oturanların yakacağını gözler önüne seriyor. Mısır yerine daha çok pamuk ekiminin yapıldığı o yıllarda Batman ovasında yetişen kaliteli pamuk Gaziantep Sanko fabrikasının yolunu tutardı. Pamuk sapları ise dar gelirli ailelerin yakacağı olurdu. İşte 90’lı yılların ortalarında Balpınar yolu üzerinde çekilen bu fotoğraf karesi yıllar öncesinin yakacağını gözler önüne seriyor. At arabaları ile traktör römorklarında alıcı bekleyen pamuk saplarının manzarası objektiflerimize böyle yansımıştı.

1998 YILINDA CUMHURİYET BAYRAMI
Batman’ın eski Valilerinden Temel Koçaklar, eski Milletvekili Faris Özdemir, Belediye Başkan Vekili Mahmut Tileği ve dönemin Jandarma Komutanı’nın aralarında bulunduğu il yöneticileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bir arada bulunuyor. Birçok etkinliğe tanıklık yapan ‘Öncü İş hanı’ eski Emniyet Müdürlüğüne bağlı karakol binasının bayraklarla süslenmiş. Tarihi meydan bir Cumhuriyet Bayramını böyle kutlamış. Fotoğraf karesinde yer alan eski SSK Başhekimi merhum Dr. Yaşar Mete ve kareye yansıyan Öncü Eczanesi sahiplerinden Nasrettin Öncü de kısa bir süre önce yaşama veda etmişti ama o coşkulu bayram fotoğrafı da ölümsüzleşti.

KÖY YOLLARINDA BİR VALİ
Yıl 2000. Dönemin Batman Valisi İsa Parlak’tı. Eski Köy Hizmetleri Müdürü ise Fahri Karakaya, Kozluk ilçe köylerinin yollarına çıkarma yapan dönemin Valisi Parlak, köylülerin karpuz ziyafetine ‘hayır’ demezdi. İşte bir kurban bayramı arifesinde Vali Parlak’ın köy yolundaki karpuz ziyafetinden bir kare. Batman’ın eski Valisi Parlak, Isparta Valiliğinden sonra merkeze alındı. Batman’ın eski Köy Hizmetleri Müdürü Karakaya ise İzmir-Karşıyaka Belediyesi’ne geçiş yaptı.

BEKİRHAN’DA ‘BARIŞ’ HATIRASI
Kozluk ilçesinin Bekirhan beldesinin ilk Belediye Başkanı merhum Yahya Demir’di. Geçirdiği kalp krizi sonucu erken hayata veda eden Demir, 1990’lı yıllarda Bekirhan’da Jandarma Bölük Komutanlığı’ndaki ‘barış’ töreninde dönemin tanınan simaları ile bir araya gelmişti. 1994 Yılında Batman’ın eski Valisi Necati Develioğlu’nun da katıldığı barış töreni yerel medyada geniş yer bulmuştu. İşte merhum Demir ile eski belde sakinlerinden bazı simaların da aralarında bulunduğu barış hatırası karesi.

BEYAZ SARAY’DAKİ YILDÖNÜMLERİ
Bir fotoğraf karesi de eski Beyaz Saray binasından. Bir zamanlar TPAO’nun ‘sembolü’ olan Beyaz Saray binasında Aralık ayındaki yıldönümü kutlamasına il yöneticileri tam kadro katılırdı. Dönemin Batman Emniyet müdürü Emin Körpe, TPAO’nun eski emektarlarından bir yöneticiye takdirnamesini verirken objektifimize böyle yansımıştı. Son yıllarda TPAO’nun o yıldönümleri de sade etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İLK ŞAMPİYONLUK SEVİNCİNİ YAŞAYAN MÜDÜRDÜ
55 Yıl süreyle TPAO bünyesindeki ‘2. Lig’e 1995-96 futbol sezonunda ‘merhaba’ demişti. Dönemin TPAO Bölge Müdürü Mustafa İşbilir, şampiyonluk sevincini yaşayan ilk Bölge Müdürü olmuştu. 103 golle Fenerbahçe’nin rekorunu kıran Kırmızı-Beyazlılar ‘tarih’ yazmıştı. TRT Spor ekibi 16 Mayıs Şehir Stadındaki Petrolspor’un, şampiyonluk öyküsüne İşbilir’i konuk etmişti. İşte İşbilir’in yüzüne yansıyan şampiyonluğun tebessüm fotoğrafı.

Editör: TE Bilişim