ATATÜRK PARKI GİRİŞİ BÖYLEYDİ

Batman’ın ‘Efsane’ Belediye Başkanlarından merhum avukat Mustafa Ramanlı’nın kente 1970’lı yıllarda kazandırdığı Turgut Özal Bulvarı’nın, 1990’lı yılların manzarası. 1994 Yılında Başkan merhum Salih Gök’ün etrafına ihata duvarı kazandırdığı parkın ‘ana giriş kapısı’ reklam panosunu andırıyordu. Bir içecek firmasının parkın girişine yaptığı “Batman Belediyesi Atatürk Parkı Aile Dinlenme Tesisleri” ışıklı tabela dikkat çekiciydi. Telefon ankesörleri ile reklam panolarının yansıdığı park girişi büyük bir kasabanın dinlenme alanını andırıyordu.

1987’DE BATMAN-DİYARBAKIR ÇEVRE YOLU

Burası eski Devlet Hastanesi karşısı. Yıl, 1988. Şimdi ki Batman Park AVM’nin yeri Belediye İkmal Müdürlüğü idi. Yanı başındaki tek katlı bina ise Fikret Gündüz’e ait’ti. Günümüzde Batman-Diyarbakır çevre yolunun başlangıç noktası olan Esentepe kavşağının birkaç metre ilerisi ise eski Devlet Hastanesi karşısındaki alanda tütün ekicileri vardı. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, elinde fotoğraf makinesi, kağıt ve kalemiyle not alırken objektiflere böyle yansımıştı. Bu kare Batman’ın, 35 yılda ne kadar değiştiğini gözler önüne seriyor. Eski tütün alanının yeri ise şimdilerde ise trafiğin en yoğun olduğu alanlardan birine dönüştü.

ESENTEPE-HAVA LİMANI KAVŞAĞI

Eski Batman’dan bir kare daha. Şimdilerde Gültepe-Batman hava limanı yol güzergahına dönüşen eski Batman-Silvan karayolu tek şeritti. Batman’dan Diyarbakır ile Doğu illerine giden sürücülerin kullandığı tek şeritli yol kazalara davetiye çıkarıyordu. Günümüzde Esentepe köprülü kavşakta 1995 yılında devrilen Van plakalı araç, objektiflerimize böyle yansımıştı.

BURASI DA KARŞIYAKA-İLUH GEÇİDİ

Yıl, 1991. Batman’ın ‘İl’ oluşunun üzerinden henüz bir yıl geçmemişti. Karşıyaka, Hürriyet ve İluh Mahallelerini bir birine bağlayan DDY’nin üst geçitlerden geçen yaya sayısı yok denecek kadar azdı. DDY hemzemin geçidinin çevresini seyyar satıcılar ‘Köy Pazarı’na dönüştürmüştü. Şimdilerde bu güzergah da değişikliğe uğradı.

THY TURİZM ACENTASI AÇILIŞI

Yıl, 1995. Dönemin Batman Valisi Salih Şarman, Belediye Başkanı merhum Salih Gök, dönemin Başsavcısı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hüsamettin Mutlu, Emniyet Müdürü Emin Körpe, İl Müftüsü Cüneyt Kavşut, Refah Partisi eski İl Başkanı Mehmet Fırat ve şimdi ki Valilik-Belediye Basın Halkla İlişkiler Müdürü Vahap Asma’nın da aralarında bulunduğu davetli topluluğu, Belediye Sarayı karşısındaki THY turizm acentasının açılışına katılmıştı.

GEMİSİNİ KURTARAN KAPTANDI

Burası da emektar TPAO Stadı. Bir zamanlar Batman Petrolspor’u tek başına sırtlayan forvet elemanı merhum Halil Türe idi. Üç sezon üst üste 3. Ligde gol kralı olan Türe, 1988-89 sezonunda da 3.Lig 1. Gruptaki kalecilerin korkulu rüyası idi. TPAO Stadında rakibi Muşspor’u konuk eden Kırmızı-Beyazlı ekibin unutulmaz kaptanı Halil Türe, attığı golle Batmanlı futbolseverlerin yüzünü güldürmüştü. Petrolspor’da o dönemler Samet, Bülent, Ayhan ve Nevzat gibi yerli futbolcular da forma giymişti. Maç öncesinde sahaya çıkan Kırmızı-beyazlıların emektar kaptanı merhum Halil’in hakemlerle olan diyalogu fotoğraf karesine de yansımış.

Editör: TE Bilişim