Batman’da yetişen eski petrol mühendisleri, TPAO Genel Müdürlüğü görevine kadar yükseldi. 1970’li Yıllarda ‘Kuş uçmaz, kervan geçmez’ dedikleri yerlerde petrol arama ve sismik çalışmaları yapan petrolcüler, kısıtlı imkanlarla ‘Kara altın’a ulaştı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sondaj ve Sismik ekipleri Cilo, Yüksekova ve Pervari’de petrolün izini sürdü. İşte Batman’ı var eden ‘kara altın’ın yöredeki hikayesinden bir kesit kare…

NEREDE O ESKİ PETROLCÜLER

1982 Yılında Diyarbakır-Çiksor bölgesinde ‘sismik’ araştırması yapan eski petrolcülerin tamamı emekli oldu. TPAO emektarlarından Ruhi Saatçiler, Uğur Gönülalan, Yılmaz Sakallığoğlu, Atilla Sefunç ve Cemali Özmen, sismik araştırmasında. Ekibin başarılı isimlerinden Yılmaz Sakallığoğlu’nu askere yolcu eden eski petrolcüler, kamptaki anı fotoğrafına böyle yansımıştı.

TPAO’NUN BELLEĞİ ÖZCAN’DI

1970’li Yıllarda TPAO Genel Müdürlüğü’ne ‘memur’ olarak giren, yıllar sonra TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde Sosyal İşler Şefi görevini üstlenen ve Ankara Genel Müdürlükte de Türkiye Petrolleri’nin dününü bugüne taşıyan Halit Edip Özcan’ı, 3 yıl önce kaybetmiştik. 1970’lerde Jeolog Mustafa Demirkıran ve Göksenin Eseller ile hatıra kare çeken Özcan’ın yanında TPAO’nun ilk daktilografi memurlarından Sabiha Akçalar da yer almıştı.

BATMAN EKİBİ CİLO DAĞI’NDA

1972 Yılında Hakkari’nin Cilo Dağı’nda petrol için sismik araştırması yapan dönemin petrolcülerinin çektiği zorluğu eski petrolcülerden Dursun Açıkbaş şöyle özetliyor; “Cilo Dağı’ndaki günler, belleğimize kazınan inanılmaz günlerdi. 5 Kişilik ekip arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden film makinesiyle yanımızda Erdoğan bey vardı. Reşko tepesine tırmanmak güçtü. Temmuz’da hava sıcaklığı 25 dereceydi. Sinema makinisti daha ilk adımlarda zorlandı. Sarp, dik ve tırmanması zor olan tepeyi Temmuz sıcağında kan-ter içinde tamamladık. Tepenin zirvesinde inanılmaz bir manzara vardı. Cam göbeği turkuaz renkli pırıl pırıl buzul gölü, etrafında bir dolu kardelen, sanki cennetten bir köşe.”

PERVARİ’DE PETROLCÜLER

1970 ve 80’li Yıllarda petrol arama çalışmalarını bölgenin dört bir yanına yayan ilk petrolcüler, doğa güzelliğiyle de bilinen Siirt’in Pervari ilçesine de kamp kurmuştu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Jeoloji kampında Senai Kozak, Dursun Açıkbaş, Ozan Sungurlu, Özcan Özmumcu, Doğan Perinçek, makinist Erdal, Pilot, Özer Balkaş ve Doğu Tuna objektiflere böyle yansımıştı. Pervari’nin Berçelan yaylasında TPAO’nun 3 ay süreyle kampında, petrol arama çalışmalarında sonuç alınmamıştı.

YÜKSEKOVA’DAN DA PETROLCÜLER GEÇTİ

Tarihi bir kare de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden. Yıl, 1977. TPAO’nun kısıtlı imkanlarla kurduğu kampta görev yapan eski petrolcüer; Cevat Pasin, Önder Erdal, Murat Mancarcı, İsmail Kafesçioğlu, Senai Kozak, İsmail Özkaya, Dursun Açıkbaş, (Oturanlar); Zülfikar Biçer, Mesut Büyükbay, Hacı Savcı, Özer Balkaş ve Aşçı Seydo. Yüksekova’nın Cilo Dağı’nda TPAO’nun açtığı sondaj kuyusunda yeterli rezerv olmadığı gerekçesiyle sahayı terk etmişti.

KEÇECİLER’LE ‘KARA ALTIN’ ÖYKÜSÜ

1990’larda Enerji’den sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Keçeciler, bir zamanlar petrolün merkezi olan Batman’a peş peşe programlar gerçekleştirirdi. 1989 Yılında TPAO Batman Kristal Park’ta ağırlanan eski Bakan Keçecilere, Batman Çağdaş Gazetesi Yazi İşleri Müdürü Arif Arslan, ‘Yabancı firmaların açtığı ve petrol bulduğu kuyuları sonradan kapattığı’ şeklindeki sorusu o dönümler Hürriyet Gazetesi’nin ‘Ekonomi Sayfası’nda manşet olmuştu.

Editör: TE Bilişim