1950 ve 60 Yıllarda Batman’da seyahat DDY Gar’ında olurdu. Petrolcüler, misafirlerini tarihi gar’da ağırlardı. Petrol kentinin DDY Gar’ı, Diyarbakır’dan sonra en kalabalık istasyondu. Batman’daki eski petrolcüler, yeni petrol sahalarını keşfederken yollarda sürprizlerle de karşılaşırdı. İşte eski petrolcülerden geride kalan bir kesit kare…

DDY BATMAN GARI

Yıl, 1960. Burası DDY Batman Garı. Bir zamanlar ünlü petrolcülerin seyahat ettiği adreslerden biri Batman Gar’ı idi. 1959 Yılında Avusturya’daki eğitimini tamamladıktan sonra Batman’a gelen eski Devlet Bakanlarından petrol mühendisi Esat Kıratlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu ilk petrolcüler, Ankara ve İstanbul’dan gelen misafirlerini karşılamak için DDY Batman Gar’ında beklerdi. Hüseyin Kapucu, Metin Başaran, Hasan Fehmi Eryılmaz, Recep Dönmez ve Esat Kıratlıoğlu, 61 yıl önce DDY Batman Gar’ındaki anı fotoğrafında.

KAZAYA KURBAN GİDEN MÜHENDİSLER

Batman’ın ilk petrol mühendisleri arasında Selahattin Malkoç ve Tuncer Alpay da bulunuyor. Amerika’dan dönüşleri sırasında otomobilleriyle Yugoslavya’nın Zagreb şehri yakında kaza geçiren Malkoç ve Alpay, petrol camiasında iz bırakan simalardı. İki petrolcü de 1949 ve 1960 yılları arasında Batman’da görev yapmıştı.

PETROLCÜLER MAHSUR KALIRDI

1990 Yılı öncesinde Adıyaman’ın bağlı olduğu Batman Bölge Müdürlüğü’nün personelleri engel tanımaz, dağ-taş petrol arardı. 33 Yıl önce Kahta-Siverek yolu, Atatürk Barajı’nın tamamlanmasıyla sular altında kalmıştı. Dönemin petrolcüleri, petrol sahalarına gidebilmek için bazen yollarda mahsur kalırdı. 1989 Yılında Batman’dan Adıyaman’a giden Muzaffer Siyako, Hasan Özbahçeci ve Hasan Yapar’dan oluşan sondaj ekibi baraj gölünün yükselmesiyle yarım gün süreyle baraj gölü kıyısında beklemek zorunda kalmıştı.

TPAO’DA İZ BIRAKAN ÖZCAN VE YUMLU

Düzceli Halit Edip Özcan ve Diyarbakırlı Alaaddin Yumlu’nun yılları TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçti. 1980 ila 1990’lı Yılların ortalarına kadar TPAO camiasına hizmet veren iki renkli sima, bir zamanlar TPAO’nun çalışkan ünite yöneticilerindendi. TPAO’da her etkinliğin öncüsü olan Özcan ve Yumlu, bir süre önce aramızdan ayrıldı. Elazığ-Sivrice kampında da personelin yanında olan Özcan ve Yumlu, TPAO’da hoş bir seda bıraktı. Gençliği Batman’da geçen ve Batman Lisesi mezunu Yumlu öğretmen olduktan sonra TPAO’ya geçiş yapan eski eğitimcilerdendi.

PETROLCÜNÜN MEMLEKET SEVGİSİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki eski Sondaj Müdürlüğü’ne uzun yıllar görev yapan Çankırılı Ahmet Ayser ile Hüseyin Usta, yıllar sonra çocukluklarının geçtiği yerde sondaj kuyusu açılınca duygu dolu anlar yaşamıştı. Batman’dan Çankırı’ya 1992 yılında sondaj ekibinin başında yer alan Ahmet Ayser, duygularını şöyle özetlemişti: “Doğup büyüdüğüm, çocukken oynadığım kıraç topraklarda bir petrolcü olarak mutluluğu bir başka yaşadım.”

PETROLCÜLERİN ÇİLESİ

Batman’daki eski petrolcülerin işleri her zaman yolunda gitmezdi. TPAO Bölge Müdürlüğü’nden yola çıkan petrolcüleri, sürprizler de bekliyordu. Bir dönemler TPAO mühendislerinin sıklıkla kullandığı Renault marka araçlar yollarda arızalanırdı. 1987 Batman-Diyarbakır yolunda arızalanan araçta bulunan eski petrol mühendislerinden Recep Değirmenli, Cihat Erbay, Taner Işık, Tuncer Tardu, Atilla Karabulut ve N. Pilge, objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim