1970’LERİN İLK MÜZİK MARKETLERİ

Batman’ın ilk müzik marketleri eski Çarşı merkeziyle iç içeydi. İlk plak kasetçileri Mahmut Ersu, Abdurrahman Ersu, Alaettin Tanık, Engin Koyuncu, Orhan Arıkan, Ayaz Koyuncu, Hatip Bağrıyanık ve Refik İmamoğlu idi. 1977-1990 Yılları arasında Meydan Mahallesi’nde PTT Merkez Şubesi karşısında Erdal ve Engin Plak kasetçilik mekanını açan Engin Koyuncu, o yıllarda Batman’ın ilk müzisyenlerinin plaklarını yaptıklarına dikkat çekiyor. Bir zamanlar kentin en işlek güzergahında müzik marketi işleten TPAO emeklisi Engin koyuncu, o yılları anlatıyor: “1970’li Yıllarda okul dönüşünde liseli gençler, müzik dinlemek için mekanımızın önüne gelir, sanatçıların kasetlerini dinlerdi.”

SEVİLEN EĞİTİMCİ KAYA

Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu ve Batman Ticaret Lisesi’nde uzun yıllar hizmet veren aslen Aydınlı eğitimci Rüştü Kaya, 1992 yılında yaşama veda etmişti. Eski Şengünler İş merkezinde de ‘Öğretmenevi Kırtasiye’ İşletmeciliğini yapan Kaya, Petrol Ortaokulu döneminde eski öğrencilerinden Zeki Altun ile objektiflere böyle yansımıştı. Sevilen eğitimci Kaya’nın 70’li yıllara ait siyah-beyaz karesi.

AYRILMAZ İKİLİYDİ

Batman Lisesi eski mezunlarından Vedat Koyuncu ile Zeki Altun, ayrılmaz ikiliydi. Lise döneminde bisiklet tutkunu olan Koyuncu ve Altun, bisiklet yarışı turnuvalarında da ilk dereceleri kimseye kaptırmazdı. İşte 70’li yılların liseli gençlerin İspanyol paçalı pantolon ve geniş yakalı ceketlerinden bir kare.

BATMAN RAFİNERİSİNİN EMEKTARI

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin emektarlarından biri de Muhdi Şeyban’dı. Rafinerinin bir çok ünitesini avucu gibi bilen ve arızalara zamanında müdahale eden Şeyhan, 1990 öncesinde emekli olduktan sonra yaşama veda etti. İşte 1960 yılların sonunda mesai arkadaşı Orhan Önal ile hatıra kare çeken Muhdi Şeyban’dan geride kalan siyah-beyaz kare.

MODA TUTKUNUYDULAR

1970’lerin Batman Gençliği ‘moda’ tutkunuydu. Site gençliği ile Mehtap Sineması çevresinde oturan gençler, moda da yarışırdı. Batman’ın tanınan eski simalarından Zeki Altun ile  Batman’ın ilk müzik marketi işletmecilerinden merhum Orhan Arıkan’ın, Batman Lisesi bahçesinde çektikleri hatıra karenin üzerinden 43 yıl geçti.

Editör: TE Bilişim