43 YIL ÖNCESİNİN ÇAY EVİ

1978 Yılında Elma Sokağı girişinde şimdi ki Soraçan AVM yerinde ‘Şafak Çay Evi’ vardı. Yılmaz İşcan ise kahve işletmecisiydi. Ünlü kahve hafta sonları, Midyat Garajı ve çevresindeki esnafın dinlenme yerlerindendi. Siyah-beyaz karede yer alanlar; “Fevzi İşcan, Sabahattin Akdeniz, Bercez Ediz, Zeki Şen, Faysal İşcan, Yılmaz İşcan, Hame Akın, Veysi Tan ve çevredeki semt sakinlerinden bazı vatandaşlar.” Tam 43 yıl öncesinde ünlü sokağın girişindeki kahvede hafta sonları bir araya gelen esnaflar, günün yorgunluğunu atarlardı.

BAKAN YATIRIMLARI İNCELERKEN

Yıl, 1992. Dönemin Tarım Bakanı Necmettin Cevheri, Batman’ın çevresindeki teşvikli yatırımları yerinde inceleme gezisindeydi. O zamanlar OHAL Valisi Ünal Erkan’dı. Batman Valisi Zeki Şanal, iş insanı Mehmet Güneş, Balpınar yolu üzerinde yaptığı pamuk-çırçır fabrikasında incelemelerde bulunan eski Bakan Cevheri’yi konuk etmişti. Tarım Teşkilatından eski teknikerler Celal Aksünger ve Alaattin Kaya’nın da brifing verdiği eski Bakan Cevheri, 92’nin Mart’ın da teşvikli yatırımlara yönelen iş dünyasına ciddi destek vermişti.

BESİ ÇİFTLİKLERİ KAPANDI

Bir zamanlar Batman Ovası’nda küçük ve büyükbaş hayvanlarını canlı tutan önemli faktörlerden biri de besi çiftlikleriydi. Tarım Teşkilatı ‘canlı havyan’ projelerinden yararlanan ve teşvik kredisiyle yapılan çok sayıda besi çiftliklerini mercek altına almıştı. Dönemin Tarım teşkilatı yöneticileri ile Batman Valisi Zeki Şanal, Aydınkonak (Körik) yakınlarındaki bir besi çiftliğindeki incelemeleri objektiflerimize böyle yansımıştı.

BİNATLI’DA EMEKTAR MUHTARIYDI

Yıl, 1996. Yer Binatlı Köyü. O dönemler tek bir eğitim yuvasının olduğu Binatlı (Bileyder) Köyü Muhtarı Şemsettin Gündem’di. Sevilen muhtar Gündem bir etkinlikte ağırladığı konukları arasında Beşiri eski Kaymakamı, Batman Eski Tarım Müdürü Erdal ÖzeR ve kalabalık bir toplulukla eğitim yuvasındaki etkinliğe renk katmıştı. Yıllarını Binatlı’ya veren emektar muhtar Gündem, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuşmuştu. Gündem’den bu hatıra kare kaldı.

TARIM EMEKÇİLERİ BÜYÜK BİR AİLEYDİ

Batman Tarım İl Müdürlüğü’nün eski teknikerleri, mühendisleri ve personeli büyük bir aile fotoğrafı oluşturmuştu. Adıyamanlı Müdür Erdal Özer, eski personelinin emekliye ayrılmasında ‘veda’ etkinlikleri düzenlemeyi ihmal etmezdi. İşte 1990’lı yılların ortalarında bir veda yemeğinde bir araya gelen Tarım teşkilatının eski simalarından birkaç isim; Selim Tezdiğ, Celal Aksünger, Adnan Gündüz, Emin Canpolat, Erdal Özer ve Tarım teşkilatının eski emekçilerinin çoğu artık emekli.

YILLARI TARIM’DA GEÇTİ

Ahmet Dünser, Tarım teşkilatının eski sürücülerindendi. Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu 1960’lı yıllarda Tarım teşkilatına ‘merhaba diyen Dünser, 1996 yılında çok sevdiği kurumuna veda etmişti. İşte Batman’ın bir lokantasında veda yemeğinde plaketini dönemin Tarım İl Müdürü Erdal Özer’den alan Dünser’in yüzünden eksik olmayan o tebessümü.

Editör: TE Bilişim