YÖRENİN SEVİLEN ÇİFTÇİSİYDİ

Batman’ın sevilen simalarından biri de Ermili Mehmet Kanar’dı. 11 Yıl önce kalp yetmezliğinden yaşama veda eden Kanar, Batman’ın sevilen ve sempatik çiftçilerindendi. 1995 Yılında Batı Raman Dağı eteklerinde konuk olduğu Seyfettin Demir’in evinde ağırlanan merhum Kanar’ın yanında Tarım teşkilatının eski emektarlarından Celal Aksünger ve Naif Demir, yer sofrasındaki yemekte objektiflere böyle yansımıştı. Aynı zamanda avcılığıyla da bilinen merhum Kanar, avın yasak olmadığı dönemde kırsala çıkardı. İşte bir zamanlar yörenin sevilen çiftçilerinden merhum Kanar’ın geride kalan iki karesi.

NEREDE O ESKİ TARIMCILAR

Yılları Batman Ovası’nda geçen Tarım Teşkilatı’nın eski teknisyencileri ile muhtarlar, hep çiftçiyle iç içe olurdu. Tam 35 yıl önce Batman Ovası’ndaki tarlada incelemelerde bulunan Tarım’ın gizli kahramanları; Selim Tezdiğ, merhum Şehmus Tunç, M. Can Ercan, Celal Aksünger, Fahrettin Kağba, Nizamettin Aydiş, Hayrettin Velioğlu ve Emin Canpolat. Tarım dostu olan emekçilerin çoğu emekliye ayrıldı.

FISTIKÇILARA BAŞARI SERTİFİKASI

Batman’ın Yeniköy (Keverzo) köyünde fıstık üretimi yapan ilk çiftçileri, Tarım Teşkilatı sertifikasıyla ödüllendirmişti. Tarım teşkilatında Teknisyen ve İlçe Müdürlüğü görevini kısa bir dönem yapan Emin Canpolat, ilçe döneminde fıstık ekicilerine sertifika belgesini dağıtırken, emektar sürücü Ahmet Dünser ile objektiflerimize böyle yansımıştı.

BADEM AĞACIYLA MECLİS TOPLANTISINDA

Batman Tarım Teşkilatı’nda iz bırakan emektarlardan biri de tekniker Celal Aksünger idi. Yıl 1994. Batman İl Genel Meclisi toplantısında; badem ağaçlarının yaygınlaştırılması isteyen Aksünger, beraberinde getirdiği fide ağaçlarıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Dönemin Valisi ve İl Genel Meclis üyeleri, badem yetiştiriciliğinin yayınlaştırılmasına onay vermişti.

KÜÇÜK ORMAN’IN TEMELİ 1995’TE ATILDI

Batman’ın ikinci Tarım İl Müdürü aslen Adıyamanlı Erdal Özer idi. Uzun yıllar Batman’da görev yapan Özer, Batman-Kozluk karayolu üzerinde kurduğu ‘fide yetiştiriciliği’ alanı 26 yılda ‘Küçük Orman’a dönüştü. Tarım Teşkilatı’nın 2000’li yıllar öncesinde çiftçilere eğitim verdiği o alan, Nasıroğlu yakıt istasyonu karşısında yeşil manzarasıyla göz kamaştırıyor.

60 DÖNÜMLÜK ALANIN YARISI ÇAM AĞACI

Günümüzde ‘Çiftçi Eğitim Merkezi’ne dönüştürülen 60 Dönümlük ‘Çiftçi Eğitim Merkezi’nin 30 dönümlük alanı ise şimdilerde boy atan ‘çam ağaçları’ ile küçük bir ormanı andırıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ise şimdilerde o alanın bir bölümünü seracılık da kullanılması için bazı projeleri hayata geçirebilmek için kolları sıvadı.

Editör: TE Bilişim