TARİHİ MEYDAN

1960 ve 70’li Yıllarda kentte ulusal bayram törenleri, mitingler, Belediye Halk Otobüsleri ile Taksi duraklarının yolcu aldıkları bu tarihi meydan, son yıllarda değişti. 1970 Yılının 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı’nda meydanındaki Atatürk büstünün önünde ‘hatıra kare’ çekenler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticilerinin çocukları. Aralarında merhum Selim Delen’in oğlu Turgut Delen’in bulunduğu bir grup öğrenci bu hatıra kareyi çektiği sırada; Demir Oteli henüz inşaat halindeydi. İş Bankası Şubesi bitişiğinde Çankaya Pasajı’nın ikinci katı konaklama mekanına dönüştürülmüştü.

BATMAN LİSESİ ÇEVRESİ

Bu kare, 1972 yılında şimdi ki Sanat Sokağı’nın güzergahında çekildi. Efsane Müdürü Gülpaşa Sezer’in bir grup öğrencisinin hatıra fotoğraf çektiğinde, Batman Lisesi’nin etrafında tek-tük yapı vardı. Batman Lisesi’nin eski binasına bakıldığında o dönemlerin taş ve tek katlı yapıları dikkat çekiyor.

SİTE LOJMANLARINDA PETROLCÜ BİR AİLE

1955 Yılında ilk petrolcülerin yerleştiği Site Mahallesi’ndeki TPAO lojmanları, hala dimdik ayakta. Yıllara meydan okuyan 3 katlı lojmanlardan hatıra bir kare. TPAO’nun eski emektarlarından merhum Salih Turan, eşi Hüsniye ve çocuklarıyla objektiflere böyle yansımış. Batman’ın fotoğrafçılarından merhum Hüsamettin Turan’ın basası olan Salih Turan, TPAO’nun ilk petrol emekçilerindendi.

SİTE MAHALLESİ GENÇLERİ

Tarih, 08 Ekim 1972. Yer, TPAO Sitesi… Siyah-beyaz kareyi çeken isim ise Turgut Bilgin. Bu karedekilerin çoğu şimdilerde Batman dışında. Site girişinde hatıra fotoğrafı çekenler arasında yer alanlar; “Bayram Doğan, Mehmet Çuhacıoğlu, Hayrullah Özyalçın, Hulusi Adıgüzel, Çetiner Seven, İlhan Bağcı, Salih Bilgin, Kenan Coşkun ve Levent Özmert.”

SİTE GENÇLİĞİ ANKARA BULUŞMUŞTU

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Sitesi’nde çocuklukları ve gençlikleri geçenler, Pandemi önceliğinde ‘buluşmalar’ gerçekleştirirdi. 2004 Yılında başkentte bir araya gelen Site gençliği salona sığmamıştı. Aralarında Zeki Güven, Veysi Bilgin, Salih Bilgin, Ahmet Yusuf Ekmen, Hulusi Adıgüzel, Nazım Bingöl, Hayrullah Özyalçın, merhum Ali Özyalçın ve Namık Bingöl’ün de bulunduğu ‘Site Gençlik’ daha sonra İstanbul ve Batman buluşmalarını gerçekleştirmişti.

Editör: TE Bilişim