“KARA TREN GECİKİR, BELKİ HİÇ GELMEZ”

DDY Batman Gar’ının taş binasından 70’li yılların manzarası. O dönemler petrolcülerin de vatandaşların da Güney Ekspresiyle yolculukları Batman’dan başlardı. Son durak İstanbul-Haydarpaşa idi. Bazen tren arızalanır, yolcular saatlerce beklerdi. Kara treni DDY’nin tarihi binasında bekleyenlerin aklına ünlü ‘tren’ türküsü gelirdi; “Gözüm yolda, gönlüm darda. Ya kendin gel, ya da haber yolla… Duyarım yazmışsın iki satır mektup, vermişsin trene halini unutup… Kara tren gecikir, belki hiç gelmez, Dağlarda salınır da derdimi bilmez… Dumanın savurur, halimi görmez. Gam dolar yüreğim, gözyaşım dinmez…”

BATMAN’IN İLK OTELLERİ

1969-80 Yılları arasında Batman’da otelcilik yapan aslen Helenze’li merhum Abdurrahman Üce idi. Çankaya Pasajı’nın ikinci katında 11 yıl süreyle otel işletmeciliği yapan merhum Abdurrahman Üce, bir süre de Demir Oteli Palas’ın işletmeciliğini yapmıştı. 60 ve 70’li Yılların Batman’daki konaklama merkezleri, bölgenin en iyi otelleri arasındaydı. 1974 Yılında çekilen Onur Palas otelinin siyah-beyaz karesi.

EMEKTAR TPAO STADI

Yıl, 1974. TPAO’nun emektar stadında sezon açılışında hatıra kare çeken sima ise tanıdık bir yüz. Futbolculuktan idareciliğe şimdi de Batman Petrolspor Kulüp Başkanlığını yapan Vahap Akbaş. Eski futbolculardan İsmail Bağdu’nun formasını giydiği Kırmızı-beyazlı ekipte giydiği 5 numaralı formayla objektiflere böyle yansımıştı.

YILDIZ FUTBOLCULAR YETİŞTİ

1970’li Yıllarda Türkiye Amatör Şampiyonasında Batman’ın adını duyuran Petrolspor yetiştirdiği yıldız futbolcularla adından söz ettirmişti. İşte Petrol’de iz bırakan başarılı futbolcular; Şinasi, Ceylan, Yılmaz. (Oturanlar) Vahap Akbaş ve Mehmet Ali.

BATMAN ORTAOKULU FUTBOL TAKIMI

Batman Gençlik Karması ile Batman Ortaokulu Karması arasındaki özel maç, 3 Nisan 1969 tarihinde TPAO Stadında oynanmıştı. Batman Gençlik Spor Karması’nın 2-0’lık skorla galip ayrıldığı müsabakada Batman Ortaokulu takımının formasını giyenler; eski eğitimci merhum Halit Bilgin, Vahap Akbaş, TPAO emeklisi Salih Altun, eski Mali Muşavir Şehmus Altun, Mehmet Aksu, Vedat ve Ortaokulun beden eğitimi öğretmenleri. (Oturanlar) Şükrü, Cemal, Şemsi ve Hacı.”

KONYA’DA PETROL RÜZGARI

Tuncer Akalan’ın Petrolspor Genel Sekterliğini yaptığı dönemde Kırmızı-beyazlılar, büyük başarılara imza atmıştı. 1974-75 Siirt Amatör lig şampiyonluğunu beraberlik dahi almadan ve gol yemeden kazanan Kırmızı-Beyazlılar, Amatör Futbol Şampiyonasında final maçlarında Kocaeli Kağıtspor’la 1-1, Orduspor’la 1-1, Antalya Ant Spor’la 0-0 berabere kalarak averajla Türkiye Amatör Futbol Şampiyonasının 3’ncüsü olmuştu. 1974-75 Futbol sezonunda Türkiye Amatör Şampiyonasına katılan Batman Petrolspor’un, rüzgarı Konya’da esmişti. İşte yarı final oynayan o ekipte forma giyen futbolcular; “Mehmet Ali, Sedat, Yılmaz, M. Aksu, TPAO emeklisi merhum Selahattin İnağ, merhum Abidin İnsel, İsmail Bağdu, TPO eski yöneticilerinden İsmail Bezek, Silvanlı Vahit Öner, Vahap Akbaş, Mehmet Aşız ve Şemsi Çelik.”

Editör: TE Bilişim