BATMANLI PETROLCÜLERİN DUAYENLERİ

Hasan Güven ve Mehmet Gürbüz. İkisi de aramızda değil. Yılları petrolcülükle geçen Güven ve Gürbüz, Maden Teknik Arama ile TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün en iyi baş sondörlerindendi. 1940 ve 1975 yılları arasında ‘siyah altın’da çalışan aslen Midyatlı Hasan Güven ile Gercüşlü Mehmet Gürbüz ayrılmaz ikiliydi. MTA ve TPAO’nun en iyi baş sondörleri arasında yer alan Güven ve Gürbüz, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu. İki güzel sima ise geride hoş bir seda bıraktı.

KIRCA VE ARAS’IN VEDASI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ‘Üretim Müdürlüğü’ öncesinde ‘İstihsal Ünitesi’ vardı. Daha sonra ‘Üretim’e dönüştürülen birimin başına Ümran Kırca getirilmişti. TPAO’nun ‘Üniteler Amiri’ olan petrol mühendisi İlhan Aras, 1969 yılına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yaptı. İki petrolcü Kırca ve Aras, 1970 yılı öncesinde atamaları başkente çıkınca, misafirhanede mesai arkadaşlarıyla bu hatıra kareyi çekmişti.

1960’LARDA TPAO’NUN GÖZDE EKİBİ

1940’larda Maymuniye Boğazı’ndaki ilk petrol kuyularında görev yapanlardan biri de Midyat-Estel’li Bedrettin Kaplanoğlu idi. 60’larda Kaplanoğlu, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kuyu Operasyon Şefliği görevine kadar yükseldi. Müfit Akkoyunlu, Muzaffer Aysun, Bedrettin Kaplanoğlu, Refik Ümit, Doğu Karagöz, 1965 yılında çektikleri hatıra kare. Bu siyah beyaz karedekilerin çoğu hayatta değil. TPAO’nun ilk petrolcülerinden Kaplanoğlu, yıllar önce yerleştiği Diyarbakır’da yaşama veda etti.

 BİR ZAMANLAR RAMAN DAĞI

Türkiye’de ilk ‘petrol dağ’ı olarak bilinen Raman, 1990’lara kadar şen’di. İlk petrolcülerin görev yaptığı Raman Dağ’ındaki bazı tesisler, hala yıllara ‘meydan’ okuyor. İşte 1989 yılında Raman Dağı’nda çekilen hatıra karede yer alan bazı simalar; Puantör Ziver Alptekin, ‘Sado’ lakaplı Aşçı Sait Usta, Veysi, Haldun Sucuka, Duygu Sucuka, Kamil Usta, Mete Tuğluk ve Ali Karakaya. Fotoğrafta yer alanların tamamı TPAO’ya veda etti.

STAJYER MÜHENDİSLİKTEN KULEYE

1965 Yılında TPAO’ya giren Türkiye’deki ilk petrol mühendisleri arasında merhum Mehmet Yamaç, Servet Serçeoğlu, Ahmet Uyduran, Feridun Gültekin, Argun Gürkan ve Ömer Öğütçü vardı. İlk petrolcüler arasında yer alan Yalçın Altan, o dönemi şöyle anlatıyor: “Kulede baş sondör Midyatlı Muhittin Eren’di. Çok iyi bir ustaydı. Kulede kaç parça olduğunu bilmezdik. Güntekin Köksal bizi kovaladı ama yılmadık. Sürekli yanına gittik, ondan çok şey öğrendik. Sonra bize petrol kulelerini teslim ettiler. Çok başarılı ustalardı, onlara teşekkür borçluyuz.”

MAYMUNİYE’DE BİR CUMHURBAŞKANI

Yıl, 1949. Maden Teknik Arama, Midyat ilçesi çevresinde sonlandırdığı ‘sondaj’ çalışmalarının ardından yoğunlaştığı Maymuniye Boğazı’ndan da yeni kuyuları keşfetmek için Raman Dağı’nı seçmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, o dönemler küçük rafinerinin kurulduğu Maymuniye Boğazı’nda incelemelerde bulunurken, ilk petrolcülerden İhsan Ruhi Berent’ten brifing almıştı. MTA’nın merkezi ise Maymuniye Boğazı idi.

Editör: TE Bilişim