GÜMÜŞTAŞ HER YERDEYDİ

1975 ila 1989 Yılları arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Muavinliğini yapan Adnan Gümüştaş, ‘Efsane Müdür’ Mehmet Yamaç’ın gölgesi gibiydi. Disipliniyle bilinen Gümüştaş, TPAO ve Batman’daki etkinliklere de tam destek verirdi. Yıl, 1987. Site Ortaokulu bahçesinde 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı’na hazırlanan öğrenci ile velilerin yanında olan Gümüştaş, objektiflerimize böyle yansımıştı.

ESKİ BAKAN PETROLCÜLERİN YANINDAYDI

1996 Yılında Enerji Bakanlığı yapan eski politikacılardan Recai Kutan, TPAO etkinliklerini kaçırmazdı. Tarih, 22 Kasım 1996. Dönemin Bakanı Kutan, TPAO’nun yan kuruluşu konumundaki TPIC’in bir etkinliğinde kurdele’yi keserken.

BATMAN’DA YETİŞEN JEOLOGLAR

Bir zamanlar Türkiye’de petrolcülüğe adını yazdıran Jeologlar, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yaptı. İşte yurtdışında bir seminer öncesinde Edirne-Kapıkule sınır kapısında hatıra kare çeken Batman’daki eski jeolog mühendisleri; merhum Yaşar Keskin, Selçuk Akgül, Hasan Yapar, Ayhan Durukan, Yavuz Tengiz ve Jeolog Murat bey.

MİSAFİRHANEDE BAYRAM HATIRASI

Yıl, 1989. Yer, TPAO eski 1 nolu Misafirhanesi. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki petrolcü yöneticilerin eşleri Ramazan Bayramı’nın 1’nci gününde bir araya geldikleri ‘1 Nolu Misafirhane’nin bahçesinde bayramlaşırdı. Ardından da bayram yemeği yenilirdi. 1990 öncesinde bayramlaşmayı Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz, şöyle anlatıyor: “Site’de Bayram günleri bir başka olurdu. Öğle sonrası bayramlarda öğle ve akşam misafirhanede özel bayram yemeği çıkardı. Site’de oturan aileler genellikle yemeklerini misafirhanede yerdi. Hanımlar, bayramlarda evde pek yemek yapmazdı. Batman’da Ramazan Bayramı yaşamak ve yaşatmak bir başkaydı.”

NEREDE O ESKİ PETROLCÜLER

Petrolcülüğün okulu olan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tecrübeli petrol mühendisleri ve Jeologları, yurtdışındaki sahalarda da adlarından söz ettirdiği dönem 1980’li yıllardı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz ve petrol arama Müdürü Çetin Mumcuoğlu ile birlikte Mısır’ın Batı Çölü ile Mısır West Gebel El Zeit-1 kuyusunda incelemelerde bulunmuştu. Tecrübelerini yurtdışındaki petrol sahalarında konuşturan dönemin petrolcüleri, eski TPAO Genel Müdürlüğü ile Enerji Bakanlığı’nca ödüllendirilmişti.

Editör: TE Bilişim