BATMAN’IN İLK DONDURMACISI

Batman’ın ilk dondurma imalatçısı aslen Siirtli Seyit Haşim Tanık’tı. Merhum Tanık’ın oğulları Hayrettin ve Mehmet Usta’nın da uzun yıllar dondurma imalat atölyesi 2’nci caddedeki Midyat Garajı karşısındaki Biçiciler pasajı bitişiğindeydi. Tanık ailesi, aynı zamanda Batman’ın ilk esnafları arasında yer almıştı. Merhum Haşim Tanık’ın, dondurması Kahramanmaraş dondurması kadar ünlüydü. Tanıklar, dondurmadan sonra gıda sektöründe uzun yıllar hizmet vermişti. 1960’larda ikinci dondurma imalat mekanı Recep Usta’nındı. Şen iş hanı karşısında ise Siirtli Recep Usta’nın dondurma imalat atölyesi bulunuyordu.

1911’DE HASANKEYF KIYAFETİ

Yıl 1911. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te Süleyman Koç Külliyesi’nde tarihi bir siyah-beyaz kare. O dönemler giyilen kıyafetlerin başını ‘Derp u Kıras) denilen pijama ve uzun kıyafet giyen bir Hasankeyfli objektiflere böyle yansımıştı. 100 Yıl öncesinde yörenin kıyafetleri günümüzdeki moda tasarımcıları tarafından da hala yaşatılıyor.

1969’UN 19 MAYIS BAYRAMI

1960’lı Yıllarda ‘ulusal bayram’ törenlerinin adresi TPAO emektar sahasıydı. İşte 52 Yıl önce Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu’nda eğitim gören bazı ilkokul öğrencilerinin, 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı’nda oluşturdukları Mehteran takımı. O mehteran takımında, şimdilerde 60 yaşın üzerindeki simalar; Kadir Yumuşakbaş, Ümit Avcı, Şemsi İdin, Cihan Çelik. Oturanlar ise Edip Avdaç ve Yıldırım Başören.

54 YIL ÖNCE YEŞİLTEPESPOR

Batman Petrolspor ve Batman Gençlik Spor’dan sonra petrol kentinde kurulan futbol takımı Yeşiltepespor idi. 1967-68 Futbol sezonunda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda gösterilerin yapıldığı TPAO’nun emektar sahasında Batman’ın ilk amatör takımları Batman Gençlik ile Yeşiltepe arasında oynanan müsabaka 1-1’lik skorla bitmişti. Yeşiltepe’nin kadrosunda yer alan futbolcular; “Mecit Ayhan, Süleyman Güç, Vahap Akbaş, Mehmet Aksu, Cemal Ayhan, merhum Abidin İnsel, merhum Yılmaz Gönülaçar. (Oturanlar); ‘Kuru’ lakaplı Selahattin Sığak, Şehmus Ekdi, Yeşiltepe maskotu Siverekli kahveci Cuma Sığak, Mehmet Fidanlık ve Ahmet Ekinci.”

TÜRK PETROLLERİ LOKANTASI

Bir zamanlar akaryakıt istasyonlarına sahip TPAO, 60’lı yıllarda “Rahat bir yolculuk Türkiye Petrolleri akaryakıtı ile başlar” sloganıyla hizmet veriyordu. TPAO yakıt istasyonlarındaki lokantalarda yemek fişleri de vatandaşlara verilirdi. İşte 60 yıllara ait lokantaların yemek fişi kupürü.

TPAO’DA YILDÖNÜMÜ ANAHTARLIKLARI

TPAO’nun altın yıllarını yaşadığı dönemler, her yılbaşında personele sürpriz armağanlar dağıtılırdı. İşte 70’li yıllarda TPAO’nun personeline dağıttığı anahtarlık. Şimdilerde TPAO’nun o armağanlar da tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim