KAZILAN YERDE PETROL FIŞKIRIRDI
Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz, 1976 ila 1994 yılları arasında görev yaptığı Batman’da, petrol sahalarının keşfedilmesinde önemli rol oynamıştı. Bölgeyi avucu içi gibi bilen Tengiz, 4 Mart 1988 tarihinde Diyarbakır’ın Güney Hazro-3 kuyusunda gaz akış testlerini incelediğinde etraf beyazlara bürünmüştü. Zor doğa koşullarında çalışan eski petrolcüler, kara altını gün ışığına çıkarmayı başarmıştı. Bir karede Adıyaman-Çemberlitaş kuyusundan. Aslen Sinoplu Baş sondör Hüseyin Kuşçuoğlu, petrolün kuyudan fışkırdığı an elbiseleri kirlenmesin diye objektiflere böyle yansımıştı. TPAO, kazdığı yerlerde ‘kara altın’la buluştuğu o tarihi kareler de geride kaldı.

TPAO’DA BAŞARILI MÜHENDİSLERDİ

TPAO’da eski petrolcü mühendisler iz bıraktı. Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun süre görev yapan eski mühendisler Mısır-Kahire, Gürcistan, Almaata gibi TPAO’nun dış temsilciliklerinde çalıştı. İşte 1995 Yılında Batman’dan Kahire’ye giden eski petrolcüler, Jeofizik mühendisi Mehmet, İzzet Yapar, Yavuz Tengiz, merhum Altay Kaptanoğlu, Rasim Yörük ve Çetin Mumcuoğlu.

TPAO’NUN YILDÖNÜMLERİ

Bir zamanlar Batman’ın lokomotifi konumundaki TPAO’nun yıldönümleri, farklı etkinliklerle kutlanırdı. Emekli petrolcülerin ağırlandığı yıldönümlerinde eski misafirhanede bir araya gelen petrolcüler, yılın yorgunluğunu atardı. Yıl, 1982. Aralık’ın ikinci haftasında kutlanan 40 yıl öncesinin yıldönümüne katılan, tarih yazan eski petrolcüler ile eşlerinden hatıra bir kare. Bazı simaların yaşama veda ettiği karedeki petrolcüler; ‘Merhum Alaaddin Mete, Samim Tatlı, Fikret Yöndem, Yavuz Tengiz, Nejat Yasavul, Mesut Büyükbay ve eşleri.”

CUMHURİYET’İN TENİSÇİLERİ

Yıl, 1999. Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Yardımcısı Özcan Işık, ilköğretim okulları arasındaki tenis turnuvasında finali oynayan öğrencileriyle. Okulun o eski başarılı tenisçileri şimdilerde 40 yaşın üstünde. Fedakar eğitimci Işık da emekliye ayrıldıktan sonra Antalya’ya yerleşti. Binlerce öğrencinin yetiştiği o eski eğitim yuvası da değişti.

EĞİTİMCİLERİN MORAL GÜNLERİ

Batman’ın eski eğitimcileri ayda bir moral günleri düzenlerdi. Yıl, 1998. Yer, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi sosyal tesisleri. Cumhuriyet ilkokulu Müdürü Ekrem Yardım, Müdür Yardımcısı Özcan Işık, Salih Güven ve Ali Tarhan ile bazı öğretmenlerin moral günlerinden geride kalan hatıra kare. Bu eğitimcilerin tamamı emekliye ayrıldı.

Editör: TE Bilişim