1970’LERİN TPAO SİTESİ

50 Yıl önce çocukluk ve gençlikleri Site Mahallesi’nde geçenler, boş zamanlarını TPAO Kütüphanesi ile Çamlık bölgesinde geçirirdi. TPAO’da bir dönemler ‘Dodge’ marka araçlar petrol mühendislerine tahsis edilmişti. Şimdi ki TPAO Kristal Parkı karşısındaki lojmanlarda oturan eski petrolcü ailelerin dostlukları aile fertlerine de yansırdı. İşte Site Atatürk ilkokulu ve Petrol Ortaokulu mezunu gençlerden Şevket Özerdem, Erol ve Turgut’un, 1975 yılında eski lojmanların önünde çektikleri siyah-beyaz karesi.

SİTE GENÇLİĞİ KÜLTÜRÜ

1955 Yılından günümüze gelen TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin bulunduğu Site Mahallesi’nde oturan ailelerin gençleri arasında ‘Site gençliği kültürü’ oluşmuştu. Eğitim, Spor ve diğer aktivitelerden kalan zamanlarını TPAO’nun Çamlık bölgesinde geçiren gençlerden Fahrettin, Selahattin, Şevket Özerdem, Metin ve Sabahattin Işık’ın 1976 yılındaki hatıra fotoğrafı.

50 YIL ÖNCE VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ

Bugün Ebeler günü kutlanıyor. 50 Yıl öncesinde petrol kentinde ebe sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Yıl, 1970. Burası ‘ilçe’ döneminin Batman Savaş Dispanseri binası. Eski SSK Hastanesi Caddesi’ndeki Ziya Gökalp Okulu bitişiğindeki tek katlı sağlık kuruluşta çalışan ebe ve hemşire sayısı 11 idi. Bina giriş kapısı camlarının kırık olduğu ve fiziki yapısının yetersiz olduğu o binada fedakar sağlıkçıların bir bölümü şimdi aramızda değil.

RAFİNERİNİN SEMBOLÜYDÜ

1955 Yılında üretime başladığında Batman Rafinerisi’nin ilk ünitelerinden biri de TCC ünitesiydi. 2007 Yılına Batman Rafinerisi’nin sembolü olan TCC ünitesi, Koç grubunun sahipliğini üstlenmesiyle kaldırılmıştı. Batman Rafinerisi, 13 yıldır o sembolden yoksun.

YÜZME HAVUZU OKULU GİBİYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1 nolu havuzu, petrol kentinin yüzme okulu gibiydi. Site’de oturan ailelerin çocukları yüzmeyi, bu havuzda öğrenirdi. 1970’lerde yüzme hocalarının ‘yüzme’ öğrettiği eski Site gençlerinden bazı simalar; “Şevket, Atilla, Faruk. (Oturanlar) Hamdullah, Turgut, Niyazi ve Metin.”

Editör: TE Bilişim