SEMBOL MİSAFİRHANE

1955 ila 1989 Yılına dek Batman konaklama merkezi konumundaki mekan; yeşillikler içindeki 2 katlı misafirhane idi. Petrol şehrine konuk olanlar, 1 nolu misafirhanede kalırdı. Eski Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Devlet Bakanları, ünlü sanatçılar ile üst düzey petrolcülerin kaldıkları sembol misafirhane; 2000’li yıllarda yıktırılmıştı. İşte TPAO misafirhanesinin yıkımından önceki son hali.

80’LERDE BATMAN KIŞ MEVSİMİ

Bu kare, 1986 yılının Ocak ayında Site Mahallesi’nde çekildi. Batman’ın kış mevsimleri, geçmişte sert geçerdi. Kent merkezinde 40 santimi bulan kar, kırsalda yer yer yarım metre olurdu. TPAO’nun emektar Yüksek Jeoloji Mühendisi Cengiz Tengiz, eşi Münevver ve kızı Başak ile TPAO lojmanlarının önündeki bahçede çektiği bu hatıra kare petrol kentinin çetin kış günlerini gözler önüne seriyor.

 TPAO’DA BAYRAM ŞENLİKLERİ

Bir zamanlar Ulusal bayram törenlerinin yapıldığı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde, 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı için küçüklere yönelik etkinlikler düzenlenirdi. Kristal Park yolu güzergahında cıvıl cıvıl manzaralar oluşurdu. Petrol mühendisleri çocuklarının ellerinden tutar, bayram şenliğinin yapıldığı alana akın ederdi. 1991 Yılının bayram şenliğine katılan TPAO’nun eski Bölge Müdür Muavini merhum Alaaddin Mete’nin kızı ile petrol mühendisi Yavuz Tengiz’in kızı Başak’ın bayram hatırası. Şimdilerde karedeki bu çocuklar 30 yaşın üzerinde.

SINIRDAKİ PETROLCÜLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Nusaybin sahası, 1977 yılında keşfedildi. Bir zamanlar Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Jeoloji ekibi, Suriye sınırındaki Çamurlu sahasında kamp kurmuştu. O kampta aylarca çalışan eski petrolcü jeologlar; Zeki Dinç, Yavuz Tengiz, merhum Olcay Bayçelebi, merhum Hasan Öncü, Sabahattin Gümüş ve Şevket Güventürk (oturan).

BATMAN-YÜKSEKOVA HATTI

Yıl, 1982. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün sismik ekibi Hakkari-Yüksekova’da. Jeoloji Mühendisi Ayhan Kadıoğlu, Yavuz Tengiz ve kamp şefi Atilla Sefunç, zor koşullarda ‘kara altın’ arayan ekipti. Batman’daki eski petrolcüler, zor doğa koşullarda kurdukları çadır kamplarda kalıyordu. Petrolcüler 15 günde bir de Yüksekova-Batman arasında mekik dokurdu.

TARİH YAZAN PETROLCÜLER

Batman’ın eski petrol yöneticileri, bölgede petrol arama çalışmalarıyla ‘kara altın’da tarih yazdırmıştı. Petrolün başkenti Batman’ın yanı sıra Adıyaman’da da yeni sahaları keşfeden petrolcüleri dönemin petrolden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler kutlamıştı. 1990 Yılında Karakuş sahasında Keçeciler ile dönemin eski petrolcülerinden bazı simalar; “Erol Kanmaz, Üretim Müdürü Ömer Sağlıksever, Bakan Mehmet Keçeciler, Özer Altan, Süreyya Ekim, Adıyaman Valisi, Genel Müdür Yardımcısı Ozan Sungurlu, Aydın Saral ve Abdurrahman Yaşar.”

Editör: TE Bilişim