ORUÇ TUTAN ABD’Lİ MÜHENDİS

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin ilk müdürlerinden merhum Hasan Göker, 1957 yılında Batman’da çalışan Amerikalı mühendislerin, yörenin örf ve adetlerine uyduğuna dikkat çekiyor. 1060’lı Yılların ortalarına kadar  Batman’da görev yapan Göker, anlatıyor: “ABD’li Hessie Willams, Ramazan ayında oruç tutmak nasıl bir duygu diye bizimle birlikte niyet tuttu. Günlerden Pazartesi idi. Sabah namazı öncesinde bir grup davulcu tutmuştu. Misafirhanenin dibinde gümbür gümbür davul sesleri duyuldu. Misafirhanede kalan bazı konuklar ‘ihtilal oluyor’ diyerek pijamalarıyla dışa fırladı. Karşılarına çıkan ABD’li Pit ve Williams’ı görünce şaşırdılar. ABD’li mühendisler, ‘Uyanın, sahur vakti. Biraz bir şey atıştırın, yarın oruç tutacağız’ söylemişlerdi. ABD’liler bizden biri olmuşlardı. Bizim gelenek-göreneklere saygı duyarlardı.”

“TPAO, KÜÇÜK BİR ABD KASABASI GİBİYDİ”

“Biz, Batman TPAO’ya başka bir hayat verdik” diyen eski petrol mühendisi ve Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu, 1950’li yılların petrol kentini şöyle özetliyor: “Batman kent merkezi dışında kalan TPAO, küçük bir Amerikan kasabası gibiydi. Geri kalmış bir yörede bir inci tanesiydi. Her şeyi bulmak mümkün değildi. Ancak TPAO, bizim her türlü ihtiyacımızı karşılayacak güçteydi. Arkadaşlık, fevkalade üstün bir kapasiteydi. Bir birimize samimi ve candan davranırdık; Müdür-memur, yeni-eski ayırımı yoktu.” İşte TPAO Batman’da bir zamanlar görev yapan ünlü petrolcüler; “Fadıl Teymur, Rıfat Bayazıt, Tuncay Tümay, Kemal Işık, Korkut Özal, Hulusi Berilgen, Aydın Demirer, Latif Kayıran, Osman T. Önal, Samim Yener, Ümran Karaca, Alaaddin Balcı, Muharrem Akman ve Hilmi Doğan.” Bu fotoğraf karesindekilerin tamamı yaşama veda etti.

PETROL KURULUŞLARI İÇ İÇEYDİ

Bir dönemler petrol kuruluşlarının tamamının bulunduğu Batman, 1990’ların başına kadar ‘altın yıl’ları yaşadı. TPAO’nun eski Genel Müdürlerinden merhum Sıtkı Sancar, özelleştirilen Petrolofisi’nin eski Genel Müdürü Hayrullah Aksu’ya 1996 yılında bir etkinlikte plaket verirken, petrol sektörlerinin iç içe olduğunu gösteriyordu. Yılları Batman’da geçen Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz’in de aralarında olduğu eski petrol mühendisleri de objektiflere böyle yansımıştı.

PETROLCÜLER, SEMİNERLERİ KAÇIRMAZDI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘eğitim’ amaçlı seminerlerine petrol mühendisleri ve yöneticiler, tam kadro katılırdı. Tacettin Dölek, Talat Atalay, Adnan Eroğlu, Meki Aydın, Mustafa İşbilir, Levent bey, Gökhan Kalyoncu, Metin bey, Mevlüt Aydın, Yavuz Tengiz ve Ali Güner, Kristal Park’ta çektikleri seminer hatırası.

PANSİYONDA BEKAR MÜHENDİSLER KALIRDI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 40 kişilik B pansiyonu, bir zamanlar bekar mühendislerin mekanıydı. Petrol sahalarından yorgun argın dönen mühendisler, geç saatlere kadar ‘petrol’ sohbetine yönelirdi. TPAO eski Bölge Müdürlerinden Mustafa İşbilir, Jeolog Mehmet, log mühendisi Yusuf ve Yavuz Tengiz’in, 80’li yıllardaki B pansiyonundaki hatıra karesi.

Editör: TE Bilişim