TPAO’DA İLK BİNAYDI
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk yapılarından biri de konaklama tesisi 1 nolu Misafirhane idi. TPAO’nun Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Teniz, eşi Münevver Tengiz ve kızı Başak ile 1986 yılında eski misafirhanenin arka bölümünde bir kış gününde çektiği hatıra kare. Eski Misafirhanede dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal ile bazı Bakanlar da ağırlanmıştı. Batman’ın kışları 80’lerde sert geçerdi.

BEYAZ SARAY’DA YILDÖNÜMLERİ
Her Aralık ayının 10’nunda kutlanan Türkiye Petrollerinin yıldönümleri 1990 tarihine kadar ‘Beyaz Saray’ binasında yapılırdı. TPAO’da 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 yıl hizmet veren personelin ödüllendirildiği yıldönümlerinde; tarihi binanın salonu petrol emekçileri ile dolup taşardı. 1987 ve 1989 yıllarındaki TPAO’nun yıldönümlerinde personele takdir belgesi veren Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, objektiflere böyle yansımıştı.

GENEL MÜDÜRLERİN BATMAN SEVGİSİ
Petrolcülüğün başkenti olarak bilinen TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yetiştikten sonra Genel Müdürlüğe kadar yükselen petrolcülerden biri de merhum İsmail Kafesçioğlu idi. Batman TPAO Eğitim Merkezi’nde düzenlenen semineri başarıyla geçen Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz’in sertifikasını, eski Genel Müdür Kafesçioğlu vermişti.

ESKİ PETROLCÜLER BİR AİLE GİBİYDİ
Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan petrolcü mühendisler, büyük bir aile gibiydi. 1980’lerde 1 Nolu Misafirhanede çay partilerinde bir araya gelen petrolcü mühendislerinin eşlerinden bir hatıra kare; Saadet Öztürk, Münevver Tengiz, Gülcan Pekiner, Gülbin hanım, Necla Gürpınar, Mobil şirketinden konuk bayan, Saliha Tandoğan, Aynur Cücü, Ümit Yamaç, Sevil Yöndem ve Merih Kınay.”

ESKİ MİLLİ HAKEMLER PETROLCÜYDÜ
Yıl, 1976. Yer, Suriye sınırındaki Nusaybin Çamurlu petrol sahası. Batman’daki petrol mühendisleri uzun yıllar sınırda görev yaptığı sahaya eski futbol hakemler asıl görevleri için petrol kuyularında incelemelerde bulunurdu. Petrolcüler arasında eski Milli hakem Zihni Aksoy ve Ethem Atasoy da yer alıyor.  Eski hakemlerin yanı sıra petrol mühendisleri Şükrü Apak ve Yavuz Tengiz de Çamurlu sahasında petrol üretimi artırılması çalışmalarına katkıda bulunan simalardan.

ESKİ HASANKEYF HATIRASI
Yılları TPAO’da geçen Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, 1994 yılında Batman’dan ayrılınca eşi Münevver hanımla,  eski Hasankeyf’in manzarasını da dondurmuştu. Karedeki o küçük rehberler şimdilerde 40 yaşın üstünde. Tengiz çiftinin çektiği hatıra karede Hasankeyf’in o eşsiz manzarası da tarih oldu.

Editör: TE Bilişim