1950’lerde dönemin İktisat Bakanı Sıtkı Yırcalı, Raman Dağı’nda ilk petrol mühendislerinin fedakarlıklarına dikkat çekmişti. 23 Nisan ve 19 Mayıs-Gençlik Spor Bayram törenlerinin adresi TPAO Stadı ve Cumhuriyet alanıydı. Site gençliğinin mekanı ise TPAO’nun çay bahçeleriydi. İşte Batman’ın siyah-beyaz kareleri…

BAKAN SITKI YIRCALI RAMAN’DA

1950’li Yıllarda Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dı. Demokrat Parti bakanlarından Sıtkı Yırcalı, bir zamanlar petrolcülerin kalbinin attığı Raman Dağı’nda. Beraberinde Siirt mebusuyla Raman’a Dağı’nda ilk petrol mühendislerini dinleyen Yırcalı, çamur içindeki yollarda dönemin petrolcüleriyle sohbet eden Yırcalı;“Böyle dağ başlarında, genç, idealist mühendislerle iftihar ediyoruz. Bunlara bu meşakkatleri için normalin üzerinde maddi imkanlar sağlamak lazım” demiş.

1968’DE MEYDANDA 23 NİSAN

1968 Yılında Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor. Batman Lisesi öğrencilerinin bulunduğu yer, şimdi ki Ziraat Bankası binasının önü. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin ayak sesleri tarihi Cumhuriyet meydanında yankılanıyor. Ulusal Bayram törenleri, meydana en yakın bina ise İş Bankası’nın gölgesinde geçerdi.

SİTE GENÇLİĞİ BAŞKAYDI

1980 Yılı öncesinde Site Gençliği, sosyal aktivitelerin dolu dolu geçtiği TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu alandan kent merkezine inmezdi. Yaz mevsiminde Site’nin aile çay bahçeleri gençlerle dolup taşardı. Aralarında eski giyimci merhum Nihat Gönülaçar ve Batman Petrolspor kalecisi Zeki Erken’in de aralarında olduğu 40 yıl öncesinin Site gençlerinden hatıra bir kare.

SİTE YOLUNDA BAYRAM

Yıl 1970... 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yolunu tutan Atatürk Petrol Ortaokulu’ndaki öğrenciler masal prenslerini canlandırırken, yanı başındaki bir çocuk eline aldığı bir çıta ile imrenerek o manzarayı seyrediyor.  

BATMAN LİSESİ FOLKLOR EKİBİ

Batman Lisesi, 1970’li yıllarda folklor da iddialıydı. Liseler arası folklor yarışmasının da şampiyonu Batman Lisesi idi. Yıl 1972… 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenine katılan Batman Lisesi folklor ekibinde Ali İpekşen, Hanefi Ekinci, Selim Toprak, Kimyacı eğitimci Nazım, Atilla, Elazığlı öğretmen Reşat hoca ve Ünal Durukan’ın da yer aldığı siyah beyaz kare.

Editör: TE Bilişim