BEYAZ SARAY’DA ÇAĞDAŞ GÜNÜ

Yıl, 1988. Yer, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bir zamanlar sembolü konumundaki ‘Beyaz Saray tesisleri. TPAO Kristal Park, olmadan etkinliklerin adresi ‘Beyaz Saray’ binasıydı. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş 5’nci kuruluş yıldönümünü bu tarihi binada dönemin ilçe yöneticileri ve okurlarıyla birlikte kutlamıştı. TPAO Beyaz Saray binasındaki Batman Çağdaş’ın yıldönümüne katılan dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Tatar, gazete kurucusu Enver Arslan ve Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan ı kutlamıştı. Tatar’ın elinden plaket alan merhum Arslan ile tarihi fotoğraf karesinde yer alan Belde Mahalle Muhtarı Nuri Altun ve TPAO emeklisi Ebedin Satıcı, hakkın rahmetine kavuştu. Çağdaş emekçilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz.

1955 YILINDA MEYDANDA İLK MİTİNG
Merhum Sait Ramanlı, Elazığ-Maden’den geldiğinde Batman, henüz kasabaydı. İlk Belediye seçimlerinin yapıldığı Batman’da, Adnan Menderes’in Genel Başkanlığı yaptığı Demokrat Parti’den Batman Belediye Başkanlığı’na aday olan Sait Ramanlı, ilk mitingini Cumhuriyet alanında yapıyor. Etrafındaki kitle Ramanlı’yı pür dikkat dinlerken, o dönemler birçok kişinin kafasında kasket var. DDY Gar Müdürlüğü’nün eski lojmanları da siyah-beyaz kareye yansımış. Batman’ın tarihi meydan da ilk mitingi düzenleyen Parti ise merhum Adnan Menderes’in DP’si oluyordu.

KURBAN KESTİKTEN SONRA MAKAMINA GİTMİŞTİ
Menderes’in Demokrat Partisi’nde 1955 yılında Batman Belediye Başkanlığı’na seçilen Sait Ramanlı, Cumhuriyet alanında taş yapılı bir evi, Belediye hizmet binasına dönüştürmüştü. Kısıtlı imkanlarla yerel yönetimin başına geçen merhum Ramanlı, ilk hizmet binasının önünde kestiği kurbanla partililer ile halka teşekkür ettikten sonra makamına oturmuştu.

ERBANELİ KUTLAMA
Tarihi bir kare de Siirt-Tillo Belediyesi’nden. 60’lı Yıllarda Belediyeliğe kavuşan Tillo’da Belediye Başkanlığı seçimini kazanan İsmail Hakkı Çalapkulu, kutlamaları Erbane ile yapmıştı. Tillo’da ilk Belediye Başkanlığı’nı da Çalapkulu ailesinden merhum İsmail Hakkı kazanmıştı.

EFSANE BAŞKAN’IN ARKADAŞLARI
Babası merhum Sait Ramanlı’dan sonra 1968-77 yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı yapan avukat Mustafa Ramanlı, hizmetleriyle anılıyor. O’nun döneminde petrol kentinin temeli atıldığı için eski Batman’lılar o’na ‘Efsane Başkan’ unvanını vermişti. TPAO’nun eski emektarlarından merhum Ferman ile dönemindeki Belediye Meclis üyelerinden bazı simalarla eski Belediye bahçesinde bu hatıra kareyi çeken merhum Mustafa Ramanlı ile arkadaşlarının çoğu hakkın rahmetine kavuştu.

Editör: TE Bilişim