*TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’nde bir zamanlar başarılı gençler  ve eğitim yuvaları parmakla gösterilirdi. 53 Yıllık EML’nin eski binaları ömrünü doldurduğu gerekçesiyle yıkıldı. Sanatçının söylediği gibi; “Geçtim senle dolu sokaklardan. Koptuktan sonra ne hallere düştüm. Yorulmuşum bütün olanlardan.” Evet bu sözler bir zamanlar yaşamın hareketli olduğu Site Mahallesi’ni özetliyor. İşte Site’den siyah-beyaz kareler…

70’Lİ YILLARDA SİTE GENÇLİĞİ

Yıl 1972. Yer, TPAO Sitesi. Dönemin petrolcülerin kaldığı Site Mahallesi’nde gençler arasındaki diyalog ve sevgi bağları ön plandaydı. İşte bir birinden kopmayan gençlerin çektiği hatıra karede Celal Kaplan, Hayrullah Özyalçın, Hulusi Adıgüzel, Şinasi Adıgüzel ve Nazmi Bingöl de bulunuyor.

60 YIL ÖNCE BATMAN ORTAOKULU

Batman’ın ilk Ortaokulu olan Site’deki eğitim yuvasından kimler yetişmedi ki? Bürokratlar, Doktor, Avukat, Eğitimci, Mühendis ve Akademisyenlerin de yetiştiği petrol şehrinin ilk ortaokulundan 60 yıl öncesinin karesi. Milli Güvenlik dersine giren dönemin Hava Meydan Komutanlığında Binbaşı ile Türkçe öğretmeni, okul giriş kapısında çektikleri hatıra karede tanınan bazı simalar; PTT Batman eski Başmüdürü Tayyip Kırşan, Ahmet Tanık, merhum Abdurrahim Yıldız, Yaşar Kaya ve Diyarbakırlı Ömer.

TANINAN SANATÇILARI KONSER VERİRDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün misafirhanesine ayda bir tanınan sanatçılar konser verirdi. Yıl, 1985. Yer, TPAO 1 nolu misafirhane. TPAO eski Bölge Müdürü Sekreteri Nurgün Şensoy, eski Personel Müdürü Erol Dankı ve TPAO eski hukukçularından Malatyalı Selami Yücel’in de aralarında bulunduğu konserde buluşan dönemin petrolcüleri, tanınan Türk Sanat Müziği sanatçılarıyla objektiflere böyle yansımıştı.

BU OKULDAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Bir zamanlar Site’deki ortaokulda petrolcü ailelerinin çocuklarının yanı sıra kentte tanınan ailelerin de çocukları, bu eğitim yuvasından lisenin yolunu tuttu. İşte 1961 yılında okul girişinde Türkçe öğretmeni ile fotoğraf çeken öğrenciler arasında Şinasi Adıgüzel, Midyatlı Şehmus, Haluk Eren, Ahmet Tanık, Cahit Demir, Enis Sanır, Diyarbakırlı Ömer, Rıfat Şengün ve merhum Abdurrahim Yıldız da yer alıyor.

EML’DE ESKİ BİNALAR

Batman’da eski adıyla ‘Endüstri Meslek Lisesi’ olarak bilinen Mesleki ve Teknik Lisesi’nin ikinci dönem mezunlarından Atilla Bozkurt ile Yusuf Kirişçioğlu’nun, mezuniyet öncesinde çektikleri hatıra karede çok şey değişti. Eski atölye binaları yıkılırken, 53 yıllık ana okul binasının da yıkımına başlanıldığı şu günlerde; Batman’ın tarihi lisenin eski atölye binaları siyah-beyaz karelerde birer hatıra  olarak kaldı.

Editör: TE Bilişim