SONDAJ’DA KORELİ HASAN USTA VARDI
Tarih 22 Nisan 1965. Eski petrol kulesi olan ‘Oilwell-96 kulesi’ Raman Dağı’nda. Eski petrolcülerden  Esat Can, askere giderken eski petrol emekçileriyle de hatıra fotoğrafı çekmeden edemiyor. Batmanlı ‘Koreli Hasan’ lakaplı Hasan Alan’ın da aralarında bulunduğu, siyah-beyaz karede eski petrolcülerden bazı simalar; “Münir İras, İhsan Güven, Hasan Güven, Nevzat Güven, Şehmus Elibol, Esat Can, Şerif Çiçek, Abdullah Yarış, Ziya Erdem, Ali Türk, Koreli Hasan Alan ve Baş makinist İbrahim Kaya… Koreli Hasan, TPAO’da 1975’te emekli olduktan sonra gittiği Suudi Arabistan’da geçirdiği trafik kazasında yaşama veda etmişti.

40 KİŞİLİK PANSİYON’DA ÜNLÜ PETROLCÜLER
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ünlü petrolcüleri, 40 kişilik pansiyonda konaklardı. Evlerindeymiş gibi yıllarca konakladıkları o mekan, bekar petrol mühendislerinin kaldığı yerdi. İşte 1966 yılında eski petrolcülerden Nazım Kemal Öğütçü, Servet Serçeoğlu, Hikmet Dinçer ve Bumin Gürses’ten geride kalan siyah-beyaz kare.

1966 YILINDA TPAO KÜTÜPHANESİ
Batman’da 1960’lı yıllarda tek kütüphane, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerindeydi. Eski Park Restaurant yerinde yıllarca Site’de kalan ailelerin çocuklarının yanı sıra kapılarını Batman’daki gençlere de açan TPAO Kütüphanesi, bölgenin zengin kütüphanesi konumundaydı. 1966 Yılında açılan kütüphanenin resmi açılışında bulunan dönemin eski petrolcüleri Gültekin Köksal, Oktay Şerafettinoğlu, Müfit Akkoyunlu, Ümit Anda, Cahit Bostancıoğlu ve Esat Can, objektiflere böyle yansımıştı.

BİRİKİMLERİNİ KİTAPLAŞTIRAN YÖNETİCİLER
Yıl 1974. Dönemin petrol yöneticilerinden Hasan Hüseyin Ural, ‘Pratik Sondaj Bilgi’lerini kitaplaştırmıştı. Zamanın TPAO Batman Bölge Müdürü Fadıl Teymur, Ural’ı takdirnameyle ödüllendirdiği törene Hilmi Doğan, Sondaj Şube Şefi Tuncay Tümay, Hasan Hüseyin Ural ve Süreyya Ekim katılmıştı.

Editör: TE Bilişim