*Türkiye’de 1967 yılında Batman’da ilk grevi yapan mahalli sendikanın Petrol-İş Sendikası’na büyük kazanımları olduğunu belirten Genel Başkan Süleyman Akyüz, “Petrol-İş’in 70 yılı aşkın öyküsünde binlerce, yüz binlerce üyesinin emeği var. Yıllar öncesinde Siirt’e bağlı olan Batman’daki grevin çok önemli etkileri oldu. Batman Sendikası’nın verdiği mücadele bölgede sendikamızın adını daha da duyurmuştur” dedi.

AKYÜZ, BATMAN ÇAĞDAŞ’A KONUŞTU

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Petrol-İş Sendikası’nın 70 yıllık öyküsünü Batman Çağdaş’a değerlendirdi.  Petrol-İş’in tarihi mücadelelerin ‘tarihi’ olduğunu belirten Genel Başkan Akyüz, “Petrol-İş, 11 Eylül 1950 tarihinde kuruldu ve kurulduğu günden bugüne de emek,  demokrasi ve insan hakları mücadelesinin önde gelen kurumlarından biri oldu. Petrol-İş tarihi mücadeleler tarihidir ve devralınan bu miras bugün de devam ettiriliyor. Petrol-İş kuruluşundan hemen sonra yaptığı genel kurullarda işkolunda merkezi, güçlü ve Türkiye çapında örgütlü bir sendika olmayı ilke edinmiş, bu amaç için güçlü adımlar atmıştır. Daha 1960 senesine gelmeden de bu hedefine emin adımlarla yürüdüğünü söyleyebiliriz. Örneğin 1958 yılı sonu itibariyle Petrol-İş’in İstanbul dışında; İzmir, Ankara, Kocaeli ve Batman’da Şubeleri kurulmuş Adana, Afyon, Eskişehir, Kayseri, Malatya, Merzifon, Rize, Diyarbakır vs. gibi il ve ilçelerde Temsilcilik ve merkez temsilcilikleri vardı” diye konuştu.

“PETROL-İŞ, BATMAN’DA 1958’DE KURULDU”  

Genel Başkan Akyüz, şöyle devam etti; “Petrol-İş Batman Şubesi 1958 yılının sonlarında açıldı. O dönem orada kurulu mahalli bir sendika da vardı. Başında da Emin Zorluoğlu vardı. Petrol-İş, Batman Şubesini açtıktan hemen sonra güçlü ve ulusal düzeyde merkezi bir sendika yaratılması için yerel sendikayla da temaslar kurmuştur. Kimi zaman ‘birleşme’ aşamasına gelinmiş ancak bazı pürüzler sebebiyle birleşme 1969 yılına dek sağlanamamıştır. Bu süre zarfında Batman Grevi’nin çok önemli etkileri olmuştur. Batman Grevi 7 Şubat 1967 tarihinden 4 Mayıs 1967’ye kadar sürmüştür.”

“SENDİKA, MUAZZAM BİR ÖRGÜTLÜLÜK YAKALADI”

Yıllar önce yerelde bir sendika olmasına rağmen Batman’ın ‘muazzam’ bir örgütlülük yakaladığına işaret eden Genel Başkan Süleyman Akyüz, “Bu grev o dönem Siirt’e bağlı bir kaza olan Batman için çok önemlidir. Bu grevde Petrol-İş, üyesi, şubesi ve genel merkeziyle bir bütün olmuş ve yerelde muazzam bir örgütlülük yakalamıştır. Petrol-İş’in verdiği bu mücadele bölgede sendikamızın adını daha da çok duyurmuş, Petrol-İş’e olan güveni arttırmıştır.  Yani Batman halkının hafızasında Petrol-İş’in mücadeleci kimliği yer etmiştir. Bu mücadeledir ki daha sonra bir türlü sağlanamayan birleşmeyi sağlamış, yerel sendikanın Petrol-İş’e katılmasına ön ayak olmuştur. Sonraki yıllarda da Petrol-İş Bayrağı Batman’da ve çevre illerde dalgalanmaya devam etmiştir” dedi.

“PETROL-İŞ SENDİKAL HAREKET ÖNCÜSÜ”

Genel Başkan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Petrol-İş Sendikası kurulduğu günden bugüne, üyelerinin kazanımlarını genişletmek ve emeğin haklarını savunmak adına büyük bir mücadele verdi, sendikal hareket içerisinde her zaman öncü bir rol oynadı. Petrol-İş’in 70 yılı aşkın öyküsünde binlerce, yüz binlerce üyesinin emeği var.  Kuruluşundan bugüne Petrol-İş’in mücadelesine ortak olmuş her kişi, Petrol-İş tarihinde iz bırakmıştır. Petrol-İş 70. yılında ve sonrasında da devraldığı mirasın farkındalığıyla, Türkiye işçi sınıfı için öncü, güvenilir ve mücadeleci sendikalardan biri olarak yoluna devam ediyor.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim