Barış Arslan

*2000’li Yıllara kadar Tekel Yaprak Tütün İşletmesi Bölge Müdürlüğü Batman'daydı. 1000’e yakın Tekel işçisinin yanı sıra binlerce üretici, Tekel'in vereceği başfiyatı her alım döneminde öğrenmek için o tesisler önünde kuyruk oluştururdu. Yine aynı yıllarda sosyal yardımlaşmanın nakdi yardımından yararlanmak isteyen binlerce dar gelirli, Ziraat Bankası Şubesi önünde izdihama yol açardı. İşte o eski günlerden bir kesit kare…

TEKEL ÇİFTÇİLERİN UMUDUYDU

Güneydoğu’da bir zamanlar Tekel Başmüdürlük binası Batman'daydı. Binlerce üretici tütün alımını yapıldığı Mart ayının ilk haftasında şimdilerde ‘Tekstil Kent’e dönüştürülen eski Tekel tesislerinin bulunduğu yerden ayrılmazdı. Tütüne ‘iyi başfiyat’ beklentisindeki tütüncüler, günler öncesinden hazırlık yapardı. Muhtar ve üreticiler, piyasanın açılışına gelecek Bakan ve üst düzey bürokratları, dört gözle beklerdi. Tekel tesislerinde 1000’e yakın işçi çalışırdı. Son yıllarda özelleştirilen Tekel'in eski hangar binaları, tekstil atölyelerine dönüştü. Tekel'in idari binası ise Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’ne tahsis edildi. İşte yıllar öncesinde eski Tekel binası önünde tütün piyasası açılışını bekleyen bazı üreticilerden objektifimize takılanlardan bir manzara.

BANKA ÖNÜNDE İZDİHAM OLURDU

Bu kare 19 yıl önce çekildi. Burası Ziraat Bankası’nın Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki eski şubesinin önü. Yardıma muhtaç aileler ile yaşlılar yardımlardan yararlanabilmek için izdihama yol açardı. Banka şubesinin bulunduğu güzergah trafiğe kapanırdı. Sabah erken saatlerde kuyruk oluşturan dar gelirli aileler ile yaşlılar, nakdi yardımlardan yararlanmak için saatlerce beklerken, güvenlik görevlileri zor anlar yaşardı. İşte yıllar öncesinden yardım bekleyenlerden bir kare.

İHATA DUVARINI YAPTIĞI MEZARDA DEFNEDİLDİ

1992 Yılında Belediyeliğe kavuşan Kozluk ilçesinin Bekirhan Belde Belediye Başkanı merhum Yahya Demir, 25 yıl önce ihata duvarını yaptığı mezarlık girişinde objektiflerimize poz vermişti. Mezarın bakımını yapmak için dönemin politikacılarından destek alan Başkan Demir, bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti. Belde girişindeki mezarlık önünde yıllar öncesinde Demir, hatıra kare çekerken, ilginç bir mesaj vermişti: "Hayalim belde mezarlığını Avrupa’daki örnek mezarlıklar haline getirmektir. İhata duvarını boyatıp içini bol ağaçlarla yeşillendirmek istiyorum." Eski Başkan merhum Demir'in o hayali gerçekleşmemişti. İşte Demir'in şimdilerde yattığı o mezarlık önünde çektiği son hatıra fotoğraf.

50 YILLIK SALONDU

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski 16 Mayıs Şehir Stadı ile Atatürk Kapalı Spor salonu, sayısız bayram törenleri ile etkinliklere ev sahipliği yaptı. Batman'ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde bile Gençlik ve Spor teşkilatının da geçici süre ile kaldığı o salon, bir zamanlar folklor yarışmalarının da tek adresiydi. İşte yaklaşık 30 yıl önce salonda düzenlenen folklor yarışmasında bir okulun ekibi, objektiflerimize böyle yansımıştı. O eski salonun dili olsa da o etkinlikleri anlatabilse. Bu karedeki öğrencilerin çoğu şimdi 50 yaşın üstünde.

Editör: TE Bilişim