Barış Arslan

*Batman'ın il oluşunun ardından şehre gelen sanatçılar, ülkenin ilk rafinesinin kurulduğu Batman'da, şehrin silueti olan tesisler önünde hatıra fotoğraf çekmeyi ihmal etmezdi. Batman'ın petrol sektörlerindeki yöneticiler, bir dönemler sorunları masaya yatırırdı. İşte şehrin dününe dair farklı fotoğraflar.

RAFİNERİ HATIRASI
1955 Yılından beri bacası tüten TÜPRAŞ Batman Rafinerisi yabancı konukların da dikkatini çekerdi. Yıl 1993. Dönemin İl Kültür Müdür Yardımcısı Şehmus Kartal, bakanlığın Batman'a gönderdiği sanatçılara şehrin dört bir yanını gezdirmişti. Batman'a konuk olan sanatçılar, Batman TÜPRAŞ Rafineri Müdürlüğü tesislerini gezerken objektiflerimize böyle poz vermişlerdi. İşte eski sanatçılarının gölgesindeki rafineriden bir kare.

ESKİ PETROLCÜLER!
Batman'daki petrol sektörlerinden TPAO ile TÜPRAŞ yöneticileri geçmişte bir araya gelirdi. TÜPRAŞ özelleştirilmeden önce dönemin Rafineri Müdürü Ahmet İnal, TPAO eski Bölge Müdürü Erdal Ahıska ile bir araya gelip rafinerinin modernizasyonunu masaya yatırmıştı. TP Kristal Park'taki o toplantıdan geride bu kare kaldı.

TPAO ESKİ YILDÖNÜMLERİ
Eski adıyla ‘Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ olarak bilinen TPAO'nun yıldönümleri her yılın Aralık ayının 10’unun da kutlanırdı. TP tesislerindeki eski Beyaz saray binasında dönemin il yöneticilerinin de katıldığı TPAO yıl dönümleri renkli geçerdi. Yıl 1992. TPAO Bölge Müdürü Fikret Yöndem, TPAO'lu bir yöneticiye sertifikasını verirken, Batman eski Emniyet Müdürü merhum Öztürk Şimşek ve Batman Barosu eski Başkanı avukat Sabri Ataç, objektiflere böyle yansımıştı.

MİDYATLILAR DERNEĞİ'NİN İLK KURUCULARI
Batman Midyatlılar Derneği, 1994 yılında petrol şehrinde de kurulmuştu. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski yöneticilerinden Eyüp Kaplanoğlu'nun başkanlığını yaptığı Batman Midyat Derneği'nde Halil Yılmaz, Şehmus İşçan, Diş tabibi İshan Kaplan ve Şevket Erin gibi simalarda görev almıştı. İşte 1994 yılında Batman Midyatlılar Derneği'nin yöneticileri bir arada.

Editör: TE Bilişim