Barış Arslan

*TPAO’nun bir dönemler aşçıları parmakla gösteriliyordu. Ünlü aşçılar dönemin petrol mühendisleriyle petrol emekçilerine yörenin lezzetli yemeklerini sunardı. O eski ustaların çoğu şimdi emekli oldu. Beyaz saray binasının ünlü aşçıları da artık aramızda yok. İşte TPAO’da iz bırakan aşçılar. İşte Batman’ın eski aşçılarından bir kesit.

ÜNLÜ LOKANTACILAR TPAO’DA YETİŞTİ
Yıl 1983. TPAO çalışanları 15 günlük tatillerini Elazığ-Hazar kampında geçirirdi. Eski petrolcüler, dönem halinde yaz tatilinden yararlanırdı. TPAO’nun ünlü aşçıları arasında renkli simalar da vardı. Gazeteci-TPAO emeklisi Şehmus Ustabaşı’nın göreve başladığı dönemde TPAO’da ünlü aşçılar bulunuyordu. Merhum Ahmet Baday, Halk Eğitim usta öğreticilerinden ve çiğköfteci Selahattin Güneri, Akif Tok, İsmet Gündüz, Serdin Turan, Faysal usta ve diğer aşçılar, Hazar kampında dinlenenlere yemek hazırlarken, objektiflere böyle yansımıştı.

BEYAZ SARAY’IN AŞÇILARIYDILAR
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün bir dönemler simgesi olan ‘Beyaz Saray’da aşçılar binlerce kişiye yemek hazırlardı. ‘Süleyman’ adındaki üç aşçı ve yardımcıları, petrolcülerin sabah kahvaltısında öğlen ve akşam yemeklerine kadar özel menü hazırlardı. Yemekleri doyurucu ve lezzetli olan Beyaz Saray yemekhanesi, bir zamanlar lüks lokantaları aratmazdı. İşte Beyaz Saray’ın emektar aşçılarından bir kare.

BURADA YEMEK AYRICALIKTI
ABD’li petrol mühendislerinin adını verdikleri TPAO Bölge Müdürlüğü’ne ait eski Beyaz saray binasında ağırlanmak ayrıcalıktı. Büyükşehirlerdeki tesisleri aratmayan Beyaz Saray binası şimdilerde yok ama geçmişte binlerce petrolcünün ağırlandığı o tesiste yaklaşık dört bin petrol işçisi yemekte ağırlanırdı. O binada dönemin eski petrolcüleri hem dinlenirdi hem de yemek ihtiyacını da karşılardı.

ÖRNEK GARSONLAR SEZGİN’LE
Yıl 1993. Dönemin İçişleri Bakanı merhum İsmet Sezgin’di. TPAO Kristal Park’ta ağırlanan Bakan merhum Sezgin, eski İdari İşler Şefi Nuri Kaya ve  Şef garson Mecit Demir’in aralarında bulunduğu fotoğraf karesindeki garsonların büyük bölümü emekli oldu. Kalan tek-tük garson ise emeklilik için gün sayıyor. Eski İçişleri Bakanı Sezgin, yaşama veda ederken geride bu fotoğraf karesi kaldı.

Editör: TE Bilişim