*Tüm ülkeyi felakete boğan asrın felaketinin yaralarını sarmak için önceki akşam herkes ‘Tek yürek’ oldu. Yüreğimizi dağlayan deprem felaketlerinin yaralarını sarmak için yapılan yardım kampanyasında rekor rakama ulaşıldı. 115 Milyar TL ve 9 Milyon SMS ile dakikada 70 bin mesaj atıldı. Milyonlarca çağrı yapıldı. Siyasi parti liderleri maaşlarını bağışladı. Sendikalar başta olmak üzere her kesimden milyonlarca lira katkı yapıldı...

*Gurbetteki Batmanlılar da bu kampanyada boş durmadı. Met-Gün, Yalova’daki Batman Metropol Turizm, Dinç Vakfı ile Canpolat aileleri ve Batman Belediyesi eski İmar Müdürü Hüseyin Usalan, da destekte bulundu. Bu yardımlarla deprem gören şehirler yeniden ayağa kalkacak…

AFETZEDELERE SARILMANIN ZAMANI
Büyük bir acı yaşıyoruz.

Halen binlerce canımız enkaz altında…

Afet bölgesinde enkaz altında yatanların partisi, ırkı ve uyruğu yok.

Hepsi deprem şehidi ve gazisi…

Depremin yerle bir ettiği şehirleri elbirliğiyle acilen ayağa kaldırmamız gerekiyor.

Önceki akşam deprem felaketinin yaralarını sarmak için televizyonlarda anlamlı bir kampanya vardı. Türkiye’de rekor kıran bir rakam toplandı. Ülkenin önde gelen firmaları, bankalar ve birçok STK, Sendikalar, siyasi parti liderleri, iş insanları ‘bağış’ için adeta yarışa girdi.

Dakikada 70 bin mesajın atıldığı o anlamı kampanyada vatandaşlar hem Kızılay hem de Afad’a destek oldu.

GURBETTEKİ BATMANLI İŞ İNSANLARI

TV ekranında o yardım kampanyasını izlerken, gurbetteki Batmanlı bazı hemşehrilerimiz de boş durmamıştı.

Merkezi İstanbul’daki Met-Gün firması 5 milyon TL, Yalova’daki Batmanlı Metropol Turizm ve Elegans otel 1 milyon TL,  Dinç Vakfı ile Erdal Canpolat 2 Milyon TL ve Batman Belediyesi’nin eski İmar müdürlerinden Hüseyin Usalan da Turgut Özal Bulvarı’ndaki 2,5 milyon değerindeki evini bağışladı.

Dayanışma tek kelimeyle mükemmeldi.

Şu günlerde deprem bölgesindeki insanlarımızı karakıştan koruyacak çok acil barınaklara ihtiyaç var.

Artık afet bölgesinde yapılması gerekenler konuşulmalı.

İnsani yardımlara odaklanmak zorundayız.

Birbirimize sarılmanın tam zamanı.

deprem (1)-1

FELAKETLERDEN DERS ÇIKARMAK
Batman Çağdaş Web Tv ‘özel deprem’ programlarıyla konunun muhataplarını dinliyor ve önemli bilgileri kamuoyu ile paylaşıyor.

Editörümüz Barış Arslan, Çarşamba akşamı yüksek jeoloji mühendisi Saadettin Onur’u konuk etti.

Bugün ise İrfan Tapan’la birlikte Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi bölümünden Prof. Dr. Yaşar Eren ve Prof. Dr. İlyas Yılmazer’i konuk edeceğiz.

Batmanlı jeoloji mühendisi Saadettin Onur, Batman'ın ova üzerine kurulduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Şehre müdahale etme şansımız elbette yok. Ancak yapılabilecek işler var. Batman’ın hidrojeoloji haritasına ihtiyacı var. Bundan böyle bina zemin ilişkisini doğru kurmalıyız. Batman yer altı suyu çalıştayı yapmalıyız. Bunu kentin tüm bileşenleri ile yapmak zorundayız…”

Onur, Batman’a en yakın fay hattının Kozluk segmenti olduğuna da dikkat çekiyor;

“Batman kent merkezine en yakın fay 43 kilometre uzaklıktaki Kozluk segmentidir. Ne yazık ki bu fay MTA tarafından yeterli inceleme görmemiş. Bakın Kahramanmaraş’ta yıkılan fay 500 yıl arayla kırıldığını görüyoruz.”

Batman merkezi, Hasankeyf ve Gercüş ilçelerinin de ikinci bölge deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Onur, önemli bir ayrıntıya daha işaret ediyor.

“AFAD’ın verilerine göre Batman depremi 5 ve 6 şiddeti arasında hissetmiş. Tanımlamalara göre Batman daha çok 6 civarında depremi hissetmiş.”

Yüksek Jeoloji Mühendisi Onur’un, Batman Çağdaş TV’de deprem ile ilgili önemli uyarıları böyle.

Bu akşam (Cuma) saat 19:30’da konuk edeceğimiz yer bilimcileri mutlaka ama mutlaka dinlemekte yarar var.

DEPREM BÖLGESİNDEYİZ AMA…
Batman’ın birinci derecede riskli deprem bölgeleri Yücebağ, Sason, Kozluk ve Bekirhan’dır.

Batman ise ikinci derece deprem riskinde bulunuyor. Fay hattı 43 kilometre uzağımızda.

Kısacası depremde ve sel afetlerine de yakın bir şehirdir Batman.

Ne yazık ki bu şehrin bu iki ciddi konuda çok büyük eksiklikleri var.

Yerel yönetimler bu konuda üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmalı.

Aslında bu tür büyük afetlere hazırlık için bir Afet Bakanlığı kurulmalıdır. Sadece deprem değil tüm afetlerle ilgili afet öncesi ve sonrası için yapılabilecek bir bakanlık olmalı. Tüm yöneticilerin yeterli afet bilinci ve eğitimi yeterli olanlardan seçilmeli.  Alanlarında tam yetki ile donatılmaları gerekilen bir acil Afet Bakanlığı da kurulmalı diye düşünüyoruz...