Batman’ın Sason ilçesinde 2007 yılında tütün üretimine alternatif olarak 2 aile ile yetiştirilmeye başlanan ‘çileküreticiliği, 500 aileye ekmek kapısı oldu. Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Yalçın Bozkurt: “Bu yıl verim iyi. 7 Bin ton rekolte bekliyoruz” dedi.

YAĞIŞLAR VERİMİ ARTTIRDI
Batman’ın Sason ilçesinde Helkıs Dağı eteklerinde kendine has doğasında organik olarak yetiştirilen Sason çileği, aroması ile diğer şehirlerin çileğinden ayrışıyor. Doğal kaynak sularıyla sulanan çilek bahçelerinde çilekler organik olarak yetiştiriliyor. Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Yalçın Bozkurt, hava şartlarının çok iyi olduğunu, bu yüzden de iyi verim aldıklarını söyledi. En büyük sıkıntılarının çileğin bol olmasının fiyatları maliyetin altına düşürmesi olduğunu dile getiren Bozkurt: “Bu sene hava şartları bizi olumsuz etkilemedi verim çok iyi. İlk başlarda istediğimiz fiyatlardan açılış yaptık yalnız ürün çok fazla olunca fiyatlarda neredeyse maliyetin altına düşmeye başladı. Çilek üretimi de öyle hemen soframıza geldiği gibi kolay değil, işçiliği, gübresi, masrafı çok olduğu için çiftçi zor durumda” dedi.

7 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Başkan Bozkurt, bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğunun altını da çizerek: “2007 Yılından itibaren Sason’da 15 dekar ile iki aile olarak çilekçiliğe başlandı. Arkasından devlet desteği ile köylülere çilek üretimi için destek hibe verildi. Şu anda 500 aile 2 bin 200 dekarda çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Bu yıl da inşallah 7 bin ton civarı rekolte bekliyoruz” dedi. Öte yandan çilek satışını 20-23 TL arasında değişen fiyatlarla gerçekleştirdiklerini de ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti:“Bu sene fiyatlar ilk başlarda 20-23 TL arasında başladı ama ürün artınca fabrikalarda reçel için talepte bulundu ama fiyatları da 12-13 TL’ye kadar düşürdü. Bu da bizi kurtarmıyor çünkü şu an maliyet 14 TL’nin üzerinde.” Öte yandan üreticilerden Nazmi Atalay da fiyatların düşük olmasından yakındı.

Editör: Yunus Yasak