*Bilim ve Teknoloji Merkezi açıldığında bir çok alanda Batman’ın önemli bir açığını kapatabilir. Bu önemli bilim merkezi tarihsel olarak Batman’ı araştırmalarına konu etmesi önemli bir adım olacaktır…
*Batman’ın Bilim ve Teknoloji Merkezi yazılım, robot ve yapay zeka araştırmaları yanında şehrin kültürel kimliği , geçirdiği sosyolojik evreler gibi konuları da araştırmalarına dahil etmelidir. Eminiz ki birçok kişi bu çalışmaya zevkle katılacaktır. Bizler de yaklaşık 50 yıllık arşivimizi hizmetlerine sunacağımızı belirtelim…
BATMAN’IN BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ
Bilim Merkezlerinin öncelikli amacı; düşünsel yaratıcı becerilerinin geliştirilebildiği merkezler olmasıdır.
Diğer öncelikli amacı bilimsel araştırmalara ulaşımı kolaylaştırmaktır.
Bu merkezlerde gençler, özellikle 10-14 yaş arasındaki çocukların bilimsel araştırmalara katılmasını sağlamak ise diğer önemli amaçlardandır.
Necat Nasıroğlu Vakfı bünyesindeki Bilim ve Teknoloji Merkezi, Batman’ın çıkacağı bilimsel yolculukta çok önemli bir merkez olacaktır.
Esentepe’deki Necat Nasıroğlu Külliyesi bünyesindeki Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde artık sona doğru gelindi.
1986 Yılında yapılan eski Batman Devlet Hastanesi’nin yerinde şimdilerde Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin örnek bir kompleksi var.
Yeşillikler içindeki Bilim Merkezi, ülkenin seçkin üniversiteleriyle işbirliği yapacak.
Bu arada TÜBİTAK’la organik bağın kurulması çok önemlidir.
Çünkü parçalara ayrılmış bilimsel araştırmalara bu bağ sayesinde ulaşılabilir ve kendi araştırmalarına onlarla entegre edebilme olanağına kavuşur.
Aynı zamanda ülkede yapılan diğer araştırmalarla ilgili de bilgi sahibi olunur.
Aslında bu önemli merkezde Batman’ın geçmişinden bugüne okul-araç gereçlerinden müzik, sinema, tiyatro, giyim, kuşam ve ilk petrolcülerin albümlerine; düğün ve evlilik adetlerine; cenaze-bayram ritüellerinden tutun komşuluklarda, yolculuklarda yaşananlara kadar tüm bireysel, toplumsal ve kültürel unsurları yansıtan yazılı ve işitsel ile görsel malzemeler, ürünler ve objeler sergilenerek, küçük ama şehrin geçirdiği tüm evrelerinin olduğu bir müzeye dönüştürülebilir.
PETROLCÜLERİN ÖYKÜLERİ
Daha önce petrolün başkentinde kurulması planlanan ‘Kara Altın Müzesi’ne şehrin kültürel hayatın renklenmesine de ciddi katkı sağlayacak Bilim ve Teknoloji Merkezi bir yerde yaşayan bir tarihi sunacak.
Ülkede ilk petrolcülerin öykülerinden fotoğraf albümlerine kadar geniş bir yelpazede sergilenecek olan objeler; şehrin sosyal, kültürel ve tarihsel dokusunu gözler önüne serecek önemli bir açığı kapatabilir.
İnanıyoruz ki bu Bilim ve Teknoloji Merkezi büyük bir kültür mozaiğine sahip Batman’ın kültürel zenginliğini de ortaya çıkaracaktır.
Bu merkez bir çok alanda Batman’ın önemli bir açığını kapatabilir.
Bu aynı zamanda şehrin kültürel kimliğini daha da derinlemesine incelemek için önemli bir adım olacaktır.
Bu merkez elbette yazılım ve robot geliştirmenin motor gücü olacak.
Fakat bu önemli merkez sadece bununla sınırlı bırakmamalı.
Belki de Bilim ve Teknoloji ana dalları yanında adına ‘Sosyal Araştırmalar’ merkezi diye anılacak yeni dal olan küçük bir merkezde kurulabilir.
Herkesin malumudur ki şehir olarak tarih ve sosyolojiye özel ilgimiz vardır.
Eminiz ki bu araştırmalar başka gençlere ve çalışmak isteyen herkes zevkle bu çalışmalarda da yerini alacak.
Bu merkez, coğrafyamızın tümünü kapsayacak kapsamlı araştırmalara ev sahipliğini yapacak hale getirilmeli.
Açılmadan önce Batman’ın ilk Bilim ve Teknoloji üssü için.
Tarih ve sosyoloji araştırmaları dalı ile TUBİTAK ile organik bağın kurulması önerimiz ve en önemlisi 10-14 yaş arasındaki çocuk ve gençler için bu merkezde özel bir yer olması gerektiği önerilerimizi hatırlatmak istedik.
Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni Batmanlıların hizmetine sunan Nasıroğlu ailesine teşekkür ediyoruz.
Sağlıkla kalın…